Danmark/AL: Fornuftigt at foden lettes fra den finanspolitiske speeder

Udgivet den 06-12-2021  |  kl. 13:56  |  

Den danske økonomi har nu over længere tid braget derudaf, hvilket har ført til en rekordhøj vækst og dertil en frygt for overophedning af økonomien.

Derfor er det en god idé, at regeringen i dens netop indgåede finanslov letter foden på speederen og strammer finanspolitikken, vurderer Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det er fornuftigt, selvom foden godt kunne lettes endnu mere, skriver han i en kommentar på baggrund af, at den danske økonomi aktuelt er 2,1 pct. større end før pandemien, og at ledigheden ikke er set lavere siden 2008.

Cheføkonomen påpeger, at finanslovsaftalen giver en isoleret negativ virkning med en negativ finanseffekt på 0,1 pct. af bnp. Dermed bidrager finanspolitikken negativt til væksten i dansk økonomi.

- Vi må dog samtidig huske på, at hjælpepakker bortfalder, og det giver på en måde en foræring til en strammere finanspolitik, skriver han.

Blandt tiltagene, der skal stramme økonomien en anelse, er afskaffelsen af håndværkerdelen i Boligjob-ordningen med virkning fra 1. april 2022.

Ifølge Jeppe Juul Borre kan tiltaget give et ekstra tryk på kedlerne i første kvartal næste år, men vil derefter aftage.

Derudover går man væk fra det forhøjede loft på servicedelen af Boligjob-ordningen i 2022.

- Det betyder, at Boligjob-ordningen stadig er tilgængelig for danskerne i 2022, men i en kraftigt decimeret udgave, skriver cheføkonomen.

I finansloven er regeringen i selskab med de Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne blevet enige om at udskyde renoveringsprojekter i den almene boligsektor for cirka 2 mia. kr., hvilket også vil bidrage til at skrue tempoet ned i håndværkerbranchen, som oplever massiv efterspørgsel.

.\\˙ MarketWire

Selver Elezovic

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder