Danmark/AL: Industriproduktionen i rekordniveau trods massiv modvind

Udgivet den 07-07-2022  |  kl. 09:23  |  

Den danske industriproduktion slog rekord i maj med den femte måned i træk med stigninger. Siden starten af 2022 er produktionen øget med 13 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Det skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Industriens samlede produktion steg i maj med 2,8 pct. og har dermed været stigende i alle årets første fem måneder, viser tal fra Danmarks Statistik torsdag.

- Det her er vildt imponerende tal fra industrien. Produktionen er steget non-stop i samtlige måneder i 2022 trods massiv modvind fra flere fronter. Næsten fire ud af fem virksomheder i industrien melder om produktionsbegrænsninger, hvor især mangel på materialer og arbejdskraft fylder, skriver Jeppe Juul Borre.

- Samtidig har også højere produktionsomkostninger ramt, men det preller altså foreløbig af på industrien under ét, som bare buldrer derudaf og slår nye rekorder, fortsætter han.

Der var fremgang i ni ud af 12 underbrancher, viser dagens tal, hvoraf den største er i medicinalsektoren.

Fremgangen i industriproduktionen vil dog næppe vare ved, da udfordringerne efterhånden tårner sig op.

- Manglen på materialer, arbejdskraft og højere produktionsomkostninger fylder. Samtidig er usikkerheden også generelt øget efter Ruslands invasion af Ukraine. Det sætter spor i tilliden hos industrivirksomhederne, som selv forventer dalende produktion over den kommende tid, skriver Jeppe Juul Borre.

65 pct. af de danske industriselskaber oplever mangel på materialer og udstyr, der begrænser produktionen. Desuden melder 43 pct. af selskaberne om mangel på arbejdskraft.

I april øgede den danske industriproduktion med 1,1 pct.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  Danmark❯