Danmark/DØR: Økonomien er stadig fin form og det ventes at fortsætte

Udgivet den 29-05-2018  |  kl. 12:00  |  

Danmarks økonomi viser stadig fin form, og det ventes at fortsætte i de kommende år.

Det vurderer Det Økonomiske Råds formandskab - de såkaldte vismænd - i deres maj-prognose.

Beskæftigelsen ventes fortsat at stige. Efter at være steget 43.000 i 2017 ser vismændene i de kommende to år en vækst i beskæftigelsen på 70.000 personer. Den økonomiske vækst ventes at være på omkring 2 pct.

Den samlede effekt af efterlønsreform og stigningen i folkepensionsalderen ventes frem mod 2025 at øge arbejdsstyrken med omkring 100.000 personer.

Alle højkonjunkturer får en ende, men det afgørende er hvordan, konstaterer vismændene.

Opbygges der store ubalancer i form af for eksempel øget gældsætning eller en hurtig forværring af konkurrenceevnen, så kan det give en brat opbremsning i den økonomiske aktivitet - et fladt BNP. Det var det, der skete op til finanskrisen tilbage i 2008, hvor voldsomme husprisstigninger og højt privatforbrug drevet af øget gældsætning sammen med store lønstigninger, der reducerede Danmarks konkurrenceevne, skabte problemer, da krisen ramte.

Vismændene understreger dog, at der ikke er tegn på store ubalancer.

- Der er store opsparinger i husholdningerne, virksomhedernes konkurrenceevne er forbedret, og der er rekordstore overskud på betalingsbalancen, fremhæves det.

Selv hvis presset på arbejdsmarkedet stiger, vil der være plads til lidt højere lønstigninger uden at skabe ubalance. Vismændene venter 3 pct. stigninger i timelønnen næste år og i 2020.

JUSTERINGER FRA OKTOBER-PROGNOSE

På de fire centrale økonomiske størrelser - BNP, ledighed, inflation og privatforbrug - er der kun sket markante justeringer for BNP og inflation.

Vismændene nedjusterer skønnet for BNP-væksten i 2018 fra 2,3 pct. i oktober sidste år til 1,8 pct. nu. Rådet lavede dog i februar en prognoseopdatering, hvor BNP-skønnet blev justeret til 2,0 pct. for 2018.

Nedjusteringen skal ses i lyset af, at BNP-væksten for 2017 blev opjusteret som følge af et salg af en rettighed til et patent for cirka 9 mia. kr., hvilket isoleret øger væksten med omkring 0,4 pct., forklarer vismændene.

Det danske biotekselskab Forward Pharma indgik et milliardstort forlig med biotekgiganten Biogen og kunne se frem til at få udbetalt 1,25 mia. dollar, svarende til 9 mia. kr., fra Biogen.

Sagen var relateret til patentrettighederne på sclerosemidlet Tecfidera. Forward Pharma har patent på en bestemt dosis af lægemidlet, og Biogen har ifølge det danske selskab krænket patentet med en anden dosis, som Biogen har valgt at lancere Tecfidera med.

Patentet er et engangsforhold, som ikke påvirker i 2018, forklarer vismændene.

Inflationsskønnet er også blevet nedjusteret fra 2,0 pct. i oktober til 0,9 pct. I februar-opdateringen var skønnet justeret ned til 1,3 pct., men har nu fået yderligere et nøk ned.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder