Danmark/Jyske: Opsvinget løjer af uden at gå i stå

Udgivet den 28-03-2019  |  kl. 08:00  |  

Dansk økonomi er på vej ned i gear, men vil fortsat vise pæne takter i de kommende år, vurderer Jyske Bank i sin marts-prognose. Banken har skåret forventningerne til væksten i bruttonationalproduktet med 0,1 procentpoint til 1,6 pct. i 2019 og venter, at væksten aftager yderligere til 1,2 pct. i 2020.

- Vi ser det som mest sandsynligt, at europæisk økonomi holder skruen i vandet i de kommende kvartaler. Ikke mindst hvis USA og Kina når frem til en handelsaftale, og hvis brexitprocessen snart ender med et kontrolleret britisk exit fra EU, skriver cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

Han venter til gengæld, at den amerikanske økonomi bremser gradvist op længere henne i 2019 og 2020 på grund af mangel arbejdskraft. Og det vil smitte af på resten af verden.

- Derfor tror vi også, at den globale modvind mod Danmark vil blive kraftigere end nu, når vi kommer til 2020. I så fald nærmer vi os langsomt enden på det danske opsving, vurderer Niels Rønholt.

Jobmæssigt er der endnu ikke tegn på, at væksten er på vej ned, tværtimod, skriver Niels Rønholt. Han peger på, at jobvæksten i januar var på det højeste niveau hidtil under det foreløbigt mere end seks år lange opsving.

Men netop begyndende flaskehalse på arbejdsmarkedet betyder også, at det er helt i orden, at opsvinget lakker mod enden, mener Niels Rønholt.

- Det er en naturlig dynamik. Manglen på arbejdskraft i virksomhederne er blevet lidt mindre i de seneste måneder, men der er stadig store rekrutteringsproblemer mange steder, som nemt kan forværres igen, skriver han i analysen.

Når opsvinget stopper er der samtidig grund til at tro, at lavkonjunkturen bliver mild. Lysten til at spare op er nemlig usædvanlig stor i øjeblikket, og opsparingen vil senere kunne omsættes til forbrug.

- Men vi ved reelt ikke, om de ekstremt lave renter globalt har skabt ubalancer, som vi først ser de negative konsekvenser af, når lavkonjunkturen kommer, advarer Niels Rønholt.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder