Danske Bank skruer ned for olieprisprognose

Udgivet den 13-08-2015  |  kl. 13:59  |  

Olieprisen ligger fortsat i et lavt niveau, og analytikerne hos Danske Bank skærer derfor en luns af deres oliepris-prognose. Hvor man tidligere regnede med, at Nordsø-olien (Brent) i tredje kvartal i år skulle koste 61 dollar, er den nu sat ned til 53 dollar.

Og den kan komme endnu lavere ned mod 45 dollar, hvis den iranske aftale går igennem den amerikanske kongres.

- Vi regner dog med, at olieprisen vil stabilisere sig mod slutningen af året og begynde langsomt at tikke opad, og handle 57 dollar i gennemsnit i fjerde kvartal, idet amerikanske olieinvesteringer har lidt alvorlige knæk i første halvår og produktionsvæksten fremadrettet efter vores vurdering vil aftage, skriver banken i prognosen.

Prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag middag 50,22 dollar.

- I 2016 imødeser vi også lavere prisniveauer end hidtil antaget men dog en svagt stigende oliepris handlende 63 dollar (tidligere 73 dollar) i gennemsnit, skriver banken.

Banken anfører, at omkostningerne i specielt den amerikanske skiferindustri ser ud at være faldet betragteligt det seneste års tid som følge af effektiviseringer og en fortsat bedring i teknologi.

- Det indebærer, at ligevægtsolieprisen er under pres, og denne er af stigende vigtighed i et marked, hvor Opec mister sin betydning, og markedskræfterne tager over, skriver Danske Bank.

Også Opec er med til at skubbe prisen ned, da man her fortsætter med at overproducere.

-Opec har således ændret reaktionsmønster markant i forsøget på at drive de amerikanske producenter ud og bevare markedsandele. Denne strategi er indtil videre mislykkes, og vi tror, saudierne vil få meget begrænset succes hermed på grund af faldet i omkostninger for den nye sving-producent: de amerikanske skifer-producenter, vurderes det.

Med hensyn til Iran forventer Danske Bank, at en gradvis ophævelse af sanktionerne mod landet vil gå igennem den amerikanske kongres i september, og dermed er der udsigt til, at den iranske atomaftale munder ud i en tilstrømning af iransk olie til et allerede overfyldt oliemarked.

- Hertil kommer, at oliemarkedet er ramt af bekymringer om kinesisk vækst (og dermed global vækst og efterspørgsel efter råvarer) og fortsat dollarstyrkelse (frem imod en forventet amerikansk dollarstyrkelse senere på året), skriver Danske Bank.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  Råvarer❯ 

Relaterede nyheder