Danskerne: Topcheferne får for meget i løn - citat

Udgivet den 29-05-2017  |  kl. 06:34  |  

Efter måneder med en lille perlerække af skandaler om topchefers lønpakker synes danskerne, det er nok. Topchefen får for mange penge, skriver Finans med henvisning til en Wilke-måling, som Jyllands-Posten og Finans har fået lavet.

68 pct. af de i alt 2.000 adspurgte danskere mener, topchefernes løn er for høj.

- Jeg synes ikke, at det er overraskende, at mange danskere mener, topcheferne tjener for meget. Men jeg synes, det er tankevækkende, at det er en opfattelse, der går hen over de politiske skel og indtjeningsniveau, siger Ken Bechmann, der er professor i finansiering ved handelshøjskolen CBS, og som forsker i topchefers lønpakker.

Målingen viser, at over halvdelen af vælgerne i alle partier mener, topcheferne er for højt lønnet - undtagen i Liberal Alliance og De Radikale, hvor det er lidt færre.

- Det viser meget tydeligt, at topchefernes løn er noget, der optager danskerne. Fokus bliver så ikke mindre af, at der med jævne mellemrum er skandaler om emnet. Det har der i øvrigt været i mange år, siger Ken Bechmann til Finans.

En aktiepakke til Nets-chefen Bo Nilsson til en værdi af en halv mia. kr. har vakt forargelse siden Nets' børsnotering i september, og i Novozymes fik topdirektør Peder Holk Nielsen en lønpakke på 20,8 mio. kr. efter et år, hvor aktionærerne løbende var blevet pelset af en støt faldende aktiekurs. I marts stemte storinvestoren ATP nej til en lønpakke i Carlsberg, der kan give direktørerne en årlig aktiebonus på tre gange den faste årsløn.

En Deloitte-analyse viser, at topcheferne i 16 af de største danske børsnoterede selskaber i perioden 2013-16 har haft en stigning i basislønnen på 10 pct. om året og en stigning i bonus på 22 pct. per år. I samme periode har den gennemsnitlige lønmodtager i det private haft en lønstigning på 6 pct. sammenlagt over hele perioden.

I Wilke-målingen siger et klart flertal - næsten 75 pct. af de adspurgte - at de enten er enige eller meget enige i, at der for at sikre en sammenhængskraft i samfundet skal være en rimelig sammenhæng mellem udviklingen i topchefers og lønmodtagernes aflønning.

Men det, tror Lars Frederiksen, formand for Komitéen for God Selskabsledelse, ikke, er vejen frem.

- Mange incitamentsprogrammer er jo sådan strikket sammen, at hvis virksomheden går dårligt, eller aktiekursen falder, så falder direktørens løn også. Det ville vel ikke være hensigtsmæssigt at lave samme regel for lønmodtagerne, siger Lars Frederiksen til Finans.

Kilde: Finans

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
16:50:06

 
0,00%
 
22:25:01

 
-0,55%
 
16:50:06

 
0,00%
 
22:25:01

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder