DK/Økonomer: Handelstal giver grund til bekymring

Udgivet den 10-08-2015  |  kl. 09:51  |  

Vareeksporten faldt med 2,4 pct. i juli i forhold til maj.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er eksporten nu faldet de seneste tre måneder.

- Det bør give anledning til en smule bekymring, da en fremgang i eksporten er en altoverskyggende nødvendighed for at opsvinget holder sig på sporet, skriver Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit i en kommentar.

- Der har hen over foråret generelt været en del øv-tal for dansk økonomi. Ikke mindst for dankortforbruget, der ligeledes er faldet hen over foråret. Det betyder også, at der er meget, der tyder på at opsvinget fortsat mister fart, uddyber han.

Også ifølge Nordea er bundlinjen af mandagens tal for den danske handelsbalance, at der generelt set ikke er blevet tale om den ventede stabile fremgang i udenrigshandlen i år.

- Juni måned blev endnu en dårlig måned for udenrigshandel, slår Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, fast i en kommentar.

Årsagen bag de svage danske handelsbalancetal er ifølge Nordea-cheføkonomen, at verdenshandlen udvikler sig meget svagt for tiden – og det rammer altså også den danske udenrigshandel.

- Der har i år været tale om en meget uensartet udvikling i udenrigshandlen, som steg markant i begyndelsen af året, men derefter er faldet tilbage på det niveau, som den nærmest havde stabiliseret sig på over de seneste år, skriver Helge J. Pedersen.

Han vurderer, at også forskydningerne, der har været i valutakurserne, spiller en betydelig rolle. I en periode styrkedes blandt andet dollarkursen kraftigt over for den danske krone, hvilket har påvirket eksporten til USA. Desuden har udsvingene i olieprisen ifølge Helge J. Pedersen haft en vis betydning for Danmark, der er eksportland af olie.

- Så der er altså betydelige prisudsving som en væsentlig forklaring på udviklingen i udenrigshandlen, skriver Helge J. Pedersen.

Heller ikke hos Danske Bank er der stor begejstring at finde for tallene for handelsbalancen.

- Eksporttallene stiller sig altså i køen af dårlige nøgletal i andet kvartal, hvor også privatforbruget har set sløjt ud. Der er derfor ikke noget ud fra dagens tal, der tyder på, at den økonomiske udvikling har været stærk i andet kvartal, skriver Mikael Olai Milhøj, analytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Han påpeger dog, at man skal huske, at eksporten i første kvartal var ekstraordinær stærk på grund af en massiv fremgang i eksporten i marts, inden man maler fanden på væggen.

- Eksporten i andet kvartal har derimod nok været mere normal, påpeger Mikael Olai Milhøj.

Trods det skuffende andet kvartal, så tror analytikeren stadig, at eksporten vil komme op i gear igen i andet halvår.

- Det skyldes en kombination af at vi forventer, at den svage krone vil forblive svag, ligesom vi forventer, at det lille økonomiske opsving i Europa vil fortsætte. Den svage krone betyder, at danske varer alt andet lige er billigere end udenlandske, hvilket giver danske virksomheder en konkurrencefordel, skriver Mikael Olai Milhøj.

Også Nykredit mener, at der er grund til optimisme, når man ser fremad og vurderer, at eksporten vil begynde at stige igen.

- Der er nok vigtigst af alt økonomisk fremgang på vores største eksportmarkeder. Men nok lige så vigtigt nyder eksporten uden for euroområdet i øjeblikket godt af, at den handelsvægtede krone er blevet svækket over de seneste måneder. Det betyder slet og ret, at danske varer er blevet billigere på eksportmarkedet, hvilket naturligt gavner salget. Endelig er lønkonkurrenceevnen i bedre form end længe som følge af flere år med forholdsvis moderat lønvækst, skriver Tore Strammer.

/ritzau/FINANS

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  Makro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder