DK/OECD: Værst tænkelige brexit-scenarie kan skære eksport markant -NY

Udgivet den 15-01-2019  |  kl. 14:59  |  

Et hårdt brexit kan skære 17 pct. af den danske eksport til Storbritannien, og det vil også smitte af på den økonomiske vækst.

Det kan på mellemlangt sigt resultere i et fald i det danske bruttonationalprodukt (BNP) på 1,3 pct., lyder det fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) i en landerapport om Danmark tirsdag.

OECD tager udgangspunkt i "det værst tænkelige scenarie", hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale, og at handlen mellem Storbritannien og EU herefter er reguleret efter WTO-reglerne - og at nogle handelsbarrierer derfor bliver større. Prognosen bygger derfor ikke nødvendigvis på det mest sandsynlige scenarie.

Det vil ifølge organisationen gå hårdest ud over de danske producenter af madvarer, maskiner og udstyr, og til sammen står de sektorer for mere end halvdelen af reduktionen i eksporten til Storbritannien.

Til gengæld kan leverandører af finansielle serviceydelser formentligt se frem til at øge det generelle eksportniveau, da de danske leverandører kan overtage en del af den eksport til andre EU-lande, som Storbritannien i dag står for.

Mindre eksport til Storbritannien vil også ramme beskæftigelsen i de berørte sektorer, hvis det værst tænkelige scenarie skulle ende med at udspille sig. Særligt producenter af landbrugsprodukter kan stå over for et stort fald i antallet af medarbejdere.

Også producenterne af maskiner og udstyr vil have brug for færre medarbejdere på mellemlangt sigt - men her vil faldet ifølge rapporten ikke være lige så drastisk.

I rapporten fremhæver OECD behovet for at udvikle en nødplan for at minimere de potentielle økonomiske konsekvenser, som nogle sektorer kan blive udsat for, og samtidig nævner organisationen, at Danmark generelt er i en god position til at modstå et chok, hvis det værst tænkelige scenarie skulle udspille sig.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder