ECB fastholder renter men øger opkøbsprogram

Udgivet den 04-06-2020  |  kl. 14:22  |  

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder torsdag som ventet sine ledende rentesatser, men øger sit pandemi-opkøbsprogram med 600 mia. euro, så det nu beløber sig til samlet 1350 mia. euro.

- Som svar på den pandemirelaterede nedjustering af inflationen, vil udvidelsen af opkøbsprogrammet yderligere lette den generelle finanspolitik og støtte finansieringsbetingelserne i realøkonomien - specielt for virksomheder og husholdninger, skriver ECB i en pressemeddelelse.

Opkøbsprogrammet kommer til at løbe til mindst juni 2021, skriver ECB videre.

- Uanset hvad vil styrelsesrådet udføre opkøb under pandemi-opkøbsprogrammet, indtil rådet vurderer, at coronavirussets krisefase er overstået.

Forhøjelse af opkøbsprogrammet er i tråd med forventningerne hos chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit Markets.

Det oprindelige pandemi-opkøbsprogram på 750 mia. euro blev lanceret i marts.

Dagens fastholdte rentesatser betyder, at refirenten fortsætter på 0,0 pct., mens indskudsrenten ligger uændret på minus 0,5 pct.

Alle 46 økonomer, som Bloomberg News har spurgt, havde ventet en fastholdelse af renterne.

Fokus rettes nu mod pressemødet kl. 14.30, hvor der vil blive lyttet godt efter, hvad centralbankchef Christine Lagarde har at sige.

Her venter Frederik Engholm, at ECB-chefen vil blive grillet af journalisterne om betydningen af udmeldingen fra den tyske forfatningsdomstol.

- Det har sat spørgsmålstegn ved sideeffekterne af ECB's opkøb og krævet en redegørelse for fortsat deltagelse af Bundesbanken. Dramaet synes dog i nogen grad at være gået af den sag, skriver Frederik Engholm i et notat onsdag.

/ritzau/FINANS

Christian Iversen Kielberg

Tags:  macro❯  Europa❯ 

Relaterede nyheder