ECB ses holde foden på rentespeederen trods kærkomment dyk i inflationen, siger cheføkonom

Udgivet den 01-06-2023  |  kl. 11:26  |  

Inflationen blandt landene i eurozonen aftog mere end ventet i maj. Selv om inflationen udvikler sig i den rigtige retning, er forbrugerprisstigninger på 6,1 pct. stadig alt for højt.

Det vurderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

I maj aftog inflationen til 6,1 pct. fra 7,0 pct. i april. Økonomer adspurgt af Bloomberg News havde ventet en afmatning til 6,3 pct.

- Et nyt, kærkomment og stort dyk i inflationen. Selv om mere end 6 pct. stadig er svimlende højt, så går det i den klart rigtige retning. Inflationen er godt og grundigt i gang med at blive banken på plads, hvor den hører hjemme, som er omkring de 2 pct., skriver cheføkonomen.

På månedsbasis var der tale om en flad vækst i forbrugerpriserne, hvor økonomerne havde regnet med en stigning på 0,2 pct. I april steg forbrugerpriserne 0,6 pct.

Kerneinflationen, der fraregner prisudviklingen for fødevarer, energi, tobak og alkohol, var i maj 5,3 pct., hvor der var ventet 5,5 pct. af økonomerne. I april var kerneinflationen på 5,6 pct.

Selv om forbrugerpriserne går i den rigtige retning, vil det næppe rokke ved Den Europæiske Centralbanks, ECB's, intention om at hæve renten yderligere.

- Dagens lavere inflationstal ændrer dog ikke noget her og nu for Den Europæiske Centralbank. ECB har siden sommer fundet rentehammeren frem, og hammeren har været i bevægelse lige siden til samtlige af deres rentemøder. Og et ny slag venter om 14 dage, når renten forhøjes for ottende gang i træk. Det vil bringe renten op på det højeste niveau i 22 år, skriver Jeppe Juul Borre.

Markedet venter to yderligere renteløft fra ECB på hver 25 basispoint, før centralbanken er i mål med sin nuværende stramningscyklus, viser rentefutures. Det vil i så fald bringe indlånsrenten op på 3,75 pct.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Seneste nyheder