ECB: Styrket euro og kommende ændringer var på dagsordenen i september

Udgivet den 05-10-2017  |  kl. 14:54  |  

Årets markante styrkelse af euro og den pengepolitiske retning næste år var to af de store temaer på det seneste rentemøde i Den Europæiske Centralbank (EBC), der blev afholdt i starten af september.

Det viser et mødereferat, der blev offentliggjort torsdag eftermiddag.

På mødet åbnede medlemmerne af centralbanken blandt andet op for debatten om, hvad der skal ske med det store obligationsopkøbsprogram, der også kendes under den engelske forkortelse QE.

- Et synspunkt kom frem om, at betingelserne i stigende grad er ved at være et sted, der vil tillade en tilpasning af den pengepolitiske indretning, og som vil give en mulighed for en tilbageskalering af eurosystemets nettoopkøbsprogram, fremgår det af referatet.

Samtidig herskede der bred enighed blandt medlemmerne om, at der fortsat var brug for en "betydelig grad af pengepolitiske tiltag" for blandt andet at sikre, at inflationen kommer op på det ønskede niveau, som centralbanken har fastsat til "tæt på, men under 2 pct."

Det var en del af baggrunden for, at den nuværende pengepolitik blev fastholdt på mødet den 6. og 7. september.

I øjeblikket indebærer QE-programmet, at der bliver købt obligationer for 60 mia. nye euro hver måned. Under mødet understregede styrelsesrådet, at det er vigtigt, at centralbanken er forsigtig, når pengepolitiske tiltag skal rettes til.

- Enhver revurdering af pengepolitikken skal ske på en meget gradvis og forsigtig måde, mens den nødvendige fleksibilitet fastholdes - også set i lyset af usikkerhederne i forhold til inflationsforventningerne og de finansielle forhold, skriver ECB.

Flere medlemmer udtrykte desuden bekymring for styrkelsen af euro, efter at den fælleseuropæiske valuta er blevet styrket omkring 11 pct. over for dollar i år.

- Generelt var der bred enighed mellem medlemmerne om, at den seneste volatilitet i eurokursen var en kilde til usikkerhed, hvilket krævede overvågning med hensyn til de mulige konsekvenser på mellemlang sigt for prisstabiliteten, står der i torsdagens referat.

Mødet blev afholdt den 6. og 7. september, og det næste møde afholdes den 26. oktober.

I referatet fremgår det, at styrelsesrådet vurderede, at hovedparten af beslutningerne om den fremtidige pengepolitik kunne tages på oktobermødet, men at det samtidig ikke kan udelukkes, at nogle tekniske beslutninger kan blive truffet på et senere tidspunkt.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Eurozonen❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,62%
 
19/04/19

 
8,93%
 
19/04/19

 
8,41%
 
19/04/19

 
3,66%
 
19/04/19

 
1,20%
 
19/04/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder