ECB/Danske: Rentemelding er nærmere en lempelse

Udgivet den 14-06-2018  |  kl. 14:21  |  

Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) har besluttet at afslutte sit tilbagekøbsprogram med udgangen af 2018, er dagens meldinger fra banken nærmere at betegne som en lempelse, mener Danske Bank.

ECB, der samtidig fastholdt sine rekordlave renter, gør det nemlig samtidig klart, at renten tidligst sættes op i sommeren 2019.

- Det kan tages som en opstramning, at der bliver sat dato på udløbet af opkøbsprogrammet, mens det nærmere er en lempelse, at der er lang til tid første mulige renteforhøjelse. Markederne har hæftet sig mest ved det sidste, så markedsrenterne og euroen falder lidt, vurderer cheføkonom i Danske Bank Las Olsen i en kommentar.

I dagens rentemeddelelse har Den Europæiske Centralbank annonceret et stop for sit opkøbsprogram med udgangen af december.

Programmet, der i øjeblikket er på 30 mia. euro om måneden, stod til at blive afsluttet ved udgangen af september, men det bliver fra oktober halveret til 15 mia. euro frem til og med december.

I Formuepleje konstater direktør og partner Henrik Franck, at der med beslutningen er sat en stopper for et af de mest omfattende pengepolitiske eksperimenter nogensinde. I alt har banken siden marts 2015 ladet seddelpressen rulle og pumpet 2400 mia. euro ud i økonomien via sine obligationsopkøb.

- Nu er operationen snart overstået, og patienten har overlevet. Europas økonomi er nu i en forfatning, hvor man har en formodning om, at den kan stå på egne ben, uden at ECB holder hånden under økonomien, vurderer Henrik Franck og uddyber:

- Det er alt i alt en god nyhed, men risikoen er selvfølgelig, hvis det viser sig, at man udfaser opkøbsprogrammet for tidligt - ikke mindst med tanke på udfordringerne i Italien.

I Danske Bank venter Las Olsen dog i første omgang kun vil føre til begrænsede rentestigninger.

- Når opkøbsprogrammet slutter, vil det alt andet lige trække i retning af højere lange renter. Det er der også andre ting, der gør, blandt andet USA's meget store behov for at låne penge. På grund af de lange udsigter til egentlige renteforhøjelser regner vi med en ret behersket stigning i de lange renter næste år, men det er klart, at usikkerheden er endnu større, når ECB ikke længere er storopkøber af obligationer, konstaterer Danske Banks cheføkonom.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  Europa❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
8,35%
 
15/02/19

 
5,72%
 
15/02/19

 
3,85%
 
15/02/19

 
3,57%
 
15/02/19

 
1,99%
 
15/02/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder