Efter hård start på 2019: Novozymes-topchef så bedring i andet halvår

Udgivet den 23-01-2020  |  kl. 10:23  |  

Efter et skæmmende første halvår 2019 begyndte tingene at gå i den rigtige retning for Novozymes i både tredje kvartal og især i fjerde kvartal.

Det siger topchef Peder Holk Nielsen, efter at enzymgiganten er kommet med regnskab for de sidste tre måneder af 2019 torsdag morgen.

- Fjerde kvartal landede, som vi havde forudset - og vi har nu set bedring i det seneste halvår i forhold til et forfærdeligt andet kvartal. Vi lander stadig for 2019 på et fald i den organiske vækst på 1 pct. - og det er langt fra, hvor vi gerne ville være, siger Peder Holk Nielsen.

I fjerde kvartal lander væksten på et plus på 1 pct. Og ifølge direktøren er der flere forklaringer på, hvorfor det er gået frem for enzymgiganten:

- I første halvår var USA ramt af voldsomme oversvømmelser i Midtvesten, der lukkede produktionen på flere fabrikker, der producerer bioethanol. Og i maj og juni, da landmændene skulle til at så soja og majs, stod markerne under vand på grund af regn, og det betød, at de ikke kunne forbehandle jorden med vores enzymer, inden de såede, forklarer Peder Holk Nielsen.

- Og det er jo klart, at de her ting ikke er gentaget i det seneste halvår. Og så skal der komme en bedring, siger han.

En stor del af Novozymes' kunder skal findes inden for landbrugsproduktion. Koncernen sælger også foder til dyrehold - og her kan de forskellige trends i verden mærkes:

- Vi kan se, at vi ikke sælger så mange enzymer til produktionen af kød. Forbruget af kød er simpelthen gået ned, siger Peder Holk Nielsen.

NYE VASKEMIDLER VINDER FREM

På den anden side er behovet eller ønsket om "lugtfrit" vasketøj stigende. Og det kan mærkes i den største division i Novozymes, der er i fuld gang med at få den såkaldte friskhedsplatform bredt ud globalt.

Og det sker som planlagt. I fjerde kvartal voksede vaskemidler 5 pct. organisk, og Freshness-platformen bidrog blandt andet til det.

- Det var dejligt, at vaskemidler kom tilbage til vækst. Og den venter vi fortsætter, og derfor er det også taget med i vores forventninger, siger topchefen.

- Det er både ny teknologi, vækst i Freshness på udviklingsmarkederne - men desværre ser vi en reduktion i Europa og USA. Der er et negativt træk fra de udviklede markeder - men det kan vi heldigvis gøre noget ved, siger Peder Holk Nielsen.

NY TOPCHEF PÅ VEJ

Peder Holk Nielsen takker af som koncernchef for Novozymes 1. februar. Og der står Ester Baiget klar til at tage over. Peder Holk Nielsen har været "zymer", som de ansatte kaldes i enzymgiganten, i 35 år - heraf har han været en del af ledelsen i selskabet i 25 år.

- Vi var ramt af nogle forhold i 2019, som ikke har været så sjove. Men samlet er det nu en bundsolid virksomhed, som jeg giver videre, siger den snart forhenværende topchef.

- Vi har grundlæggende nogle sunde og innovative produkter, vi ser frem mod en vækst på 5+ samt en margin-ekspansion på +28 pct., i årene der kommer, siger Peder Holk Nielsen.

Ud over en ny topchef har Novozymes for nylig også skiftet ud på posten som kassemester. Så det bliver et nyt ledelsesteam med Ester Baiget og Lars Green, der skal køre enzymgiganten videre med det treårige strategi, der blev præsenteret sidste sommer.

Strategiplanen skal sikre en bedre udnyttelse af selskabets kernekompetencer, og så sigter Novozymes efter en årlig organisk salgsvækst på 5 pct.

I forbindelse med strategien flyttes 200-300 mio. kr. i forretningen til emerging markets for at udvide. Nogle af fokuspunkterne fremadrettet er blandt andet Afrika og Sydøstasien. Oveni skal der satses mere på nogle områder - og drosles ned på andre.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Seneste nyheder

17:57 Europa/aktier: Regnskaber og nøgletal drejde markedet i negativ regning
17:42 Harboes Bryggeri er ved at skumme over efter ny prognose: Aktien rammer 2017-niveau
17:23 Torsdagens obligationer: Urovækkende USA-tal trak ranten op
17:09 Torsdagens aktier: Kun NKT og Carlsberg klarede sig i plus da USA-tal forstærkede nedtur
17:03 Harboes Bryggeri kommer med tidlig prognose: Ser mulighed for øget indtjening i 2024/25
16:34 Amerikansk medicinalkæmpe varsler nedskæringer - aktien falder til 2019-niveau
16:10 Flere bolighandler nærmer sig i USA
15:53 USA/åbning: Mismod på forhånd og nøgletal gjorde det hele meget værre
15:32 Investeringsstrateg: Tal fra USA kan næsten ikke være dårligere for aktier
15:08 Amerikanske renter i vejret efter uventet høj inflationsindikator
15:05 Valuta: Yen i svageste niveau overfor dollar siden 1990
15:01 Økonom ser amerikansk vækst bremse op - måske nok til rentenedsættelse i efteråret
14:49 Aktienedtur accelererer efter amerikanske nøgletal
14:34 Amerikansk økonomi vokser mindre end ventet
14:27 USA/tendens: Mismod frem mod åbning efter Meta-skuffelse
13:55 Mærsk-rederi før udskillelse: Vi skal være en aktie med markant udbytte
13:37 Svenske Alfa Laval er flyvende efter bedre end ventet ordrenindgang
13:22 Europa/aktier: Regnskabsnyt styrer markederne i minus
12:54 Vestas-konkurrenten GE Vernova får ordredyk på 40 pct. i første kvartal
12:29 Ringkjøbing LB's kundebase og udlånsoverskud afbøder rentemodvind, mener Danske