Europa/aktier: Afventende i frygt for gældsforfald

Udgivet den 14-10-2013  |  kl. 12:52  |  

Usikkerheden omkring de amerikanske forhandlinger om statsbudgettet og gældsloftet er til at få øje på, når man skuer ud over de europæiske aktiemarkeder mandag eftermiddag.

Investorerne ved tilsyneladende ikke rigtigt, hvilket ben de skal stå på, og derfor svinger de fleste toneangivende indeks mellem minimale plusser og minusser. Samtidig er omsætningen ganske lav i forhold til det normale gennemsnit - for de fleste indeks vedkommende omkring 30 pct. lavere end normalt.

FTSE 100-indekset i London stiger med 0,1 pct., mens CAC 40 i Paris falder med 0,1 pct., og DAX i Tyskland sætter sig 0,2 pct.

På trods af fortsatte forhandlinger mellem republikanerne og demokraterne i USA er det fortsat ikke lykkes at opnå aftale om hverken det ene eller det andet. Dermed er dele af det statslige apparat fortsat lukket ned, mens verdens største økonomi står næsten helt ude ved kløften i forhold til sine kreditorer. Hvis der ikke opnås en aftale inden torsdag, forfalder USA således på sin gæld, og det vil selvsagt være dårligt nyt for de finansielle markeder.

- Alle forventer, at problemet blive løst i ellevte time, men ingen ved, hvornår den ellevte time er. Vi ser en dysfunktionel amerikansk regering, hvilket skaber usikkerhed, siger Witold Bahrke, der er seniorstrateg hos PFA, til Bloomberg News.

På selskabssiden er danske GN Store Nord helt med fremme i Stoxx 600-indekset med sin stigning på 3,2 pct., der er kommet i land efter rosende analytikerord fra Deutsche Bank.

Helt i bunden står investorerne på bremserne i forhold til den franske bilproducent Peugeot, der falder med 9,4 pct. efter forhandlinger om en ny kapitalindsprøjtning på 3 mia. euro. Det ville være stabiliserende for selskabet, men samtidig dybt udvandende for aktionærerne, som derfor sender aktien i bund.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Relaterede nyheder