Europa/lukning: Olieselskaber var frontløbere i lysegrønt aktiemarked

Udgivet den 02-04-2020  |  kl. 17:55  |  

Den forsigtige fremgang blev fastholdt på tværs af de store aktiemarkeder i Europa torsdag, hvor stemningen kortvarigt blev dæmpet af tårnhøje arbejdsløshedstal fra USA.

De ledende indeks i Frankrig, Storbritannien og Tyskland steg mellem 0,3 og 0,5 pct. Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks steg 0,3 pct. Olie- og gasselskaberne var frontløberne. Sektoren vandt 5,4 pct. og var dermed den suverænt mest stigende i indekset.

Et prishop på olie var med til at sende olieselskabet Lundin Petroleum op med 15,6 pct., og olieserviceselskabet Saipem steg 9,2 pct. Samtidig endte den hollandske oliekæmpe Shell 9 pct. højere, ligesom norske Aker BP vandt 9,3 pt.

Store olieprisstigninger prægede hele handelsdagen, og prisen bankede for alvor i vejret ud på eftermiddagen efter udtalelser fra den amerikanske præsident, Donald Trump. Han forventer ifølge Bloomberg News, at Rusland og Saudi-Arabien vil sænke produktionen med i alt omkring 10 mio. tønder.

Prisen på en tønde Brent-olie steg ved børslukketid i Europa med 19,1 pct. til 29,47 dollar.

I den røde ende af det fælleseuropæiske indeks endte det amerikanske krydstogtselskab Carnival, der også er noteret i London, og ligeledes britisk-noterede Hays.

Carnival har måttet reducere sit aktiesalg og forsøger nu blot at rejse 500 mio. dollar i nye aktier mod en tidligere ambition om at rejse 1,25 mia. dollar. Det sendte aktien ned med 22,3 pct.

Aktien i rekrutteringsbureauet Hays faldt 13,4 pct., efter at selskabet torsdag fortalte, at der skal udstedes nye aktier for 200 mio. pund. Det sker, efter at udbruddet af coronavirus har skabt trænge tider for briterne, der har oplevet et stort fald i antallet af klienter og kandidater.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Europa❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder