Europa/lukning: Svenske SBB tog raketten på grøn ugeafslutning

Udgivet den 02-06-2023  |  kl. 17:48  |  

Det var grønt i grønt på de europæiske aktiemarkeder fredag eftermiddag, hvor også de amerikanske aktier red på den grønne bølge.

Udover afklaring af det amerikanske gældsloft er i hus, så accelererede den amerikanske jobvækst i maj, men et hop i arbejdsløsheden til det højeste niveau i syv måneder tyder på, at det stramme arbejdsmarked er ved at løsne, hvilket kan give Federal Reserve dækning til at give afkald på en renteforhøjelse i juni.

- Flere tal i denne rapport tyder på, at arbejdsmarkedet er ved at miste dampen. Der er sandsynligvis data nok til at hænge en rentepause op på for Fed i jun i, vurderer Sal Guatieri, seniorøkonom hos BMO Capital Markets, til Reuters.

Samlet endte de ledende europæiske børser i plusser på op til 2 pct., og det brede europæiske aktieindeks Stoxx 600 steg 1,5 pct.

De europæiske mineselskaber var også flyvende, efter rygter om at Kina arbejder på nye tiltag for at understøtte landets ejendomsmarked, da den nuværende politik ikke har kunnet fastholde et opsving i den pressede sektor, skriver Bloomberg News.

Underindekset for mineselskaber steg over 4 pct. Og svenske Boliden gik frem med 6,3 pct., og i London blev Antofagasta løftet med 5,5 pct. og Anglo American med 5,2 pct.

SBB AMOK

Helt amok gik dog det for svenske ejendomsselskab Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), der steg markante 53,3 pct. til 5,28 svenske kr., efter interessen for at købe dele af det nødlidende og gældsramte selskabet skulle være vakt hos canadiske Brookfield.

Oveni kom nyheden, at ejendomsselskabets topchef Ilija Batljans har meddelt sin afsked.

SBB har tidligere bekendtgjort, at det ville sælge ejendomme for 6 mia. svenske kr. - svarende til omkring 4 mia. kr. - men nu tæller overvejelserne også et komplet salg af SBB .

8. maj blev kreditvurderingen for SBB sænket til "junk" hos kreditvurderingsbureauet S&P Global Ratings. Det er SBB 's gæld på 55 mia. kr. foruden fremtidsudsigterne, der ligger til grund for vurderingen.

Aktien i SBB toppede den 19. november 2021 i 60,54 svenske kr.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Europa❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder