Europa/middag: Energi- og mineaktier trykket af kinesisk uro

Udgivet den 28-11-2022  |  kl. 12:09  |  

Der er brede fald i de største europæiske aktieindeks mandag, hvor nervøsiteten fra weekendens demonstrationer i Kina har smittet af på humøret i Europa.

Efter en dødsbrand i sidste uge har der været stigende protester mod nultolerancepolitikken over for covid-19, og det giver usikkerhed hos investorerne om, hvordan myndighederne fremover vil håndtere stigende smittetilfælde.

Hårdest går det i Europa ud over energi-, bygge- og råvareaktierne, der er de mest faldende sektorer under det brede Stoxx 600-indeks, hvor der dog er tilbagegang i alle undergrupper.

- Et stigende antal infektioner kan føre til forsyningskædeforstyrrelser, så Kinas problemer smitter af på de globale markeder. Den sociale utilfredshed med nultolerancepolitikken øger eksekverings- og implementeringsproblemerne for regeringen. Vi venter ikke, at den økonomiske ellers markedsmæssige modvind fra Kina vil aftage betydeligt over de kommende måneder, skriver Mark Häfele, der er investeringsdirektør hos UBS Global Wealth Management, i et notat.

Det britiske FTSE 100-indeks falder mandag 0,4 pct., CAC 40 i Paris bakker 0,8 pct., og det samme gør DAX-indekset i Tyskland.

Blandt enkeltaktierne er der fald til blandt andet danske Rockwool, som bakker 4 pct., og isoleringsproducentens irske rival Kingspan, der falder med 3,7 pct.

På positivsiden skiller verdens største bryggeri, Anheuser Busch Inbev sig ud med et plus på 3,3 pct. til 56,36 euro i Bruxelles, efter at JPMorgan har løftet sin anbefaling af den aktie med to hak til "overvægt" fra "undervægt".

Carlsberg er omvendt blevet sænket til "undervægt" fra "neutral", og den aktie falder med 0,4 pct. til 898 kr. i København.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Europa❯  Shares❯  Intraday❯