Europa/Sydbank: Europæisk økonomi i forårshumør

Udgivet den 24-03-2017  |  kl. 12:53  |  

Nye nøgletal viser, at stemningen i eurozonens virksomheder i marts steg til det højeste niveau i seks år målt på PMI-indekset.

Det samlede PMI-indeks (Composite) i eurozonen steg overraskende til 56,7 fra 56,0 måneden før. Analytikere havde ifølge Bloomberg ventet et lille fald til 55,8.

- Virksomhederne ser foreløbig ud til at ryste usikkerheden om Trump og EU's fremtid af sig. Den gode stemning i virksomhederne kan være et signal om, at flere virksomheder er klar til at investere mere og dermed sparke mere fart i eurozonens økonomi, konstaterer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

Han vurderer, at den gode stemning i virksomhederne utvivlsomt giver forårshumøret et ekstra nøk op i Den Europæiske Centralbank (ECB), der i flere år har kæmpet med næb og klør for at trække eurozonens økonomi væk fra krisen.

Jacob Graven påpeger, at det er den ekstremt lempelige pengepolitik med rekordlave renter og opkøb af obligationer for nye penge, der er en af årsagerne til, at eurozonens økonomi nu endelig ser ud til at lægge sig ud i overhalingsbanen. Men en anden årsag er udefra kommende - generelt bedre vækstsignaler fra den globale økonomi, som også smitter af på Europa.

Champagnen bør dog stadig være på køl lidt endnu.

- Det er dog endnu for tidligt at lade champagnepropperne springe i centralbanken og erklære krisen for overvundet, konkluderer cheføkonomen.

Han antager, at ECB-chefen Mario Draghi og hans håndgangne mænd og kvinder vil holde renten ekstremt lav i nogen tid endnu og lade seddelpressen rulle mindst året ud for at sikre, at opsvinget fortsætter, og inflationen varigt løfter sig op mod målsætningen på knap to pct.

- Fortsætter fremgangen i eurozonens økonomi i de kommende måneder, kan Draghi løfte renten for første gang siden 2011, konstaterer han, men venter dog ikke det sker før tidligst til næste år.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Europa❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
12:31:01

 
0,00%
 
12:31:01

 
0,04%
 
12:31:01

 
0,00%
 
12:31:01

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder