Eurozonen/Økonomer: Det værste for økonomien kan nu være fortid

Udgivet den 16-12-2019  |  kl. 11:14  |  

Der er fortsat ikke den store optimisme at spore hos indkøbscheferne i eurozonen, men en større klarhed om brexit og handelskrigen mellem USA og Kina kan betyde, at humøret er blevet bedre efter den foreløbige decemberopgørelse.

Sådan lyder vurderingen efter mandagens offentliggørelse af PMI-tal for eurozonen, der viste, at det samlede indeks blev fastholdt på 50,6 i den foreløbige opgørelse for årets sidste måned. Dermed holder indekset sig fortsat lige over niveauet på 50, som indikerer, at flertallet forventer fremgang.

- Indkøbscheferne er løbende blevet spurgt igennem december, og de har derfor sandsynligvis ikke haft tid til at glæde sig over deeskaleringen i handelskrigen mellem USA og Kina som følge af den indgåede aftale.

- Også på brexit-fronten kom der mere afklaring i sidste uge, hvor Johnson vandt valget og nu kan få sin aftale med EU stemt igennem parlamentet. Der er derfor al mulig grund til at tro, at humøret er blevet væsentligt forbedret bare over de seneste dage, vurderer Anders Christian Overvard, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han henviser til, at USA og Kina fredag i sidste uge bekræftede, at de to lande har indgået en delaftale, der også kaldes en fase 1-aftale, i den verserende handelskonflikt, der kører på sit andet år.

Derudover kom premierminister Boris Johnsons konservative parti godt ud af parlamentsvalget i Storbritannien i sidste uge, hvor partiet fik 365 pladser i det nye parlament, mens arbejderpartiet Labour fik 203 pladser. Siden udtalte Boris Johnson, at det britiske parlament vil stemme om den brexit-aftale, som han har indgået med EU, inden jul.

De to begivenheder er også ifølge Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, positive nyheder for den økonomiske udvikling i Europa.

- Den senere tids bedre stemning på de finansielle markeder og større klarhed om brexit efter jordskredssejren til Boris Johnson ved parlamentsvalget i sidste uge og handelsaftalen mellem USA og Kina giver grund til at vente, at det værste for europæisk økonomi nu er bag os, vurderer han i en kommentar.

Der er dog fortsat ikke udsigt til den store fremgang i den europæiske økonomi de kommende måneder, vurderer Nordeas cheføkonom.

- Euroområdet er absolut ikke ude af afmatningen, og væksten i fjerde kvartal vil formentlig kun blive omkring 0,1 pct. efter en vækst på 0,2 pct. i andet og tredje kvartal, skriver Helge Pedersen.

Hos Arbejdernes Landsbank er nervøsiteten ikke helt forsvundet, og der venter fortsat en række usikkerhedsfaktorerne forude, vurderer Anders Christian Overvard.

- PMI-niveauerne er fortsat lave, og vores bekymring er derfor ikke helt væk. Heller ikke sidste uges lettelse i de politiske tåger kan få vores bekymring væk. På trods af at Boris Johnson vandt valget i Storbritannien, så er brexit ikke forbi endnu, da Storbritannien stadig skal forhandle en handelsaftale med EU. Også på handelskrigsfronten kom der gode nyheder i sidste uge. USA og Kina indgik en lille handelsaftale, men handelsaftalen er kun den første i en lang forhandling, der langt fra er slut endnu.

- Der vil altså fortsat være flere kilder til politisk uro til stede. Vi er som en lille åben økonomi sårbar over for udviklingen på de internationale markeder, som står svagere end for et år siden. Eskalerer handelskrigen, herunder også mellem USA og EU, vil det få markant effekt på den europæiske økonomi og dermed også Danmark. Vi kører ikke uden om, også selv om vi har en mindre konjunkturfølsom eksport med et solidt fokus på medicin og vindmøller. En global vækstafmatning vil trække dansk økonomi med ned, skriver han.

For servicesektoren steg PMI-indekset til 52,4 fra 51,9 måneden før, og det var en positiv overraskelse, da økonomerne ifølge Bloomberg News ventede en fremgang til 52,0.

Indekset for fremstillingsindustrien var omvendt en skuffelse, da det faldt til 45,9 fra 46,9 i november, mens økonomerne regnede med en stigning til 47,3.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  Europa❯ 

Relaterede nyheder