Eurozonen/Økonomer: Inflation og politisk uro skaber dilemma for ECB

Udgivet den 30-05-2018  |  kl. 16:26  |  

En stigende inflation sammenholdt med politisk euro i eurozonen er med til at skabe et dilemma for Den Europæiske Centralbank, som næsten kan blive umuligt at håndtere, hvis priserne fortsætter yderligere op de kommende måneder.

Det vurderer Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank, efter offentliggørelsen af de tyske inflationstal onsdag eftermiddag.

- På den ene side taler kraftigt stigende inflation i eurozonen for at stramme den ekstremt lempelige pengepolitik snarest. På den anden side truer det politiske kaos i Italien med at få eurozonens økonomi til at bremse op. Det taler for at holde pengepolitikken lempelig i nogen tid endnu, pointerer han i en kommentar.

De tyske forbrugerpriser viste en stigning i maj til 2,2 pct. på årsbasis fra 1,4 pct. måneden før, og ifølge cheføkonomen tangerer inflationen i nabolandet nu det højeste niveau i mere end seks år.

Han fremhæver også, at den spanske inflation er steget kraftigt på det seneste, og dermed er inflationen i de to lande nu over centralbankens målsætning om en inflation på tæt på, men under 2 pct. Og det kan inflationstallet for hele eurozonen, der offentliggøres torsdag, også vise sig at være.

INFLATION KOMMER UBELEJLIGT

ECB har gennem længere tid kæmpet for at presse en alt for lav inflation i eurozonen op, og derfor vil stigende inflation som udgangspunkt falde i god jord hos centralbankcheferne. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet i øjeblikket, hvor sammenbrudte regeringsforhandlinger i Italien har skabt nervøsitet.

- Lige netop nu kommer kraftigt stigende inflation særdeles ubelejligt for Draghi. Det politiske kaos i Italien truer nemlig med at få eurozonens økonomi til at bremse op. I det lys forventer mange, at ECB vil være yderst forsigtig med at stramme pengepolitikken, skriver Sydbanks cheføkonom.

Han bakkes op af Henrik Franck, der er direktør og partner i Formuepleje.

- Isoleret set er den højere inflation præcis, hvad ECB har kæmpet for med sit massive støtteopkøbsprogram af obligationer siden 2015, men tidspunktet kunne næsten ikke være mere uheldigt i forhold til begivenhederne i Italien, skriver han i en kommentar.

Henrik Franck fortæller, at netop dette dilemma viser, hvor svær en konstruktion eurosamarbejdet er, og han vurderer, at der er tale om et Europa, der bevæger sig i to forskellige hastigheder.

- På den ene side har du det bomstærke Tyskland, der sagtens kunne have højere renter og nyder godt af en relativt lavt værdisat euro. På den anden side har du skrantende økonomier som Italien og Grækenland, der ikke kan kapere mere gæld og derfor er uhyre følsomme over for stigende renter, skriver han.

Jacob Graven forventer, at centralbanken vil se tiden an og træde vande på det næste rentemøde, der afholdes den 14. juni. Først i juli venter han en udmelding om udfasningen af obligationsopkøbsprogrammet.

- Men kommer der - som vi forventer - tegn på, at eurozonens økonomi bremser op som følge af det politiske kaos i Italien, vil ECB formenligt udskyde den renteforhøjelse, som vi tidligere forventede omkring midten af 2019, siger han.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  Eurozonen❯  Italien❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder