Eurozonen: Ny stor renteforhøjelse på vej efter høje inflationstal

Udgivet den 30-09-2022  |  kl. 11:28  |  

Inflationen i eurozonen tiltog mere end ventet i september, og det vil betyde endnu en stor renteforhøjelse - på 75 basispoint eller mere - ved det næste rentemøde hos Den Europæiske Centralbank (ECB).

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer efter fredagens overraskende høje inflationsestimat for september fra statistikkontoret Eurostat.

Estimatet viste - for første gang nogensinde i euroområdets historie - en inflation på 10,0 pct. mod en ventet prisstigningstakt på 9,7 pct. blandt økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

- Den alt for høje inflation betyder, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil fortsætte serien af store renteforhøjelser. Vi venter, at ECB hæver renten med 0,75 pct.point på det næste rentemøde den 27. oktober, skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom hos Sydbank, i en kommentar.

- Med dagens inflationstal in mente kan en endnu større renteforhøjelse dog ikke udelukkes. Et par ECB-direktører har dog i denne uge sagt, at en renteforhøjelse på 1 pct.point vil være for voldsomt, fortsætter han.

Den høje inflation har længe været et tema, hvilket i sin tur også har sat sig i statsrenterne på grund af centralbankernes strammegreb om pengepolitikken.

- For renterne i vores del af verden - herunder herhjemme - er det som bekendt inflationen i eurozonen, som er det afgørende. Det er den, som ECB styrer politikken efter. Og selv om rigtig meget peger på, at inflationen skal falde kraftigt de kommende kvartaler, så vil den meget høje aktuelle inflation helt sikkert bevirke til, at en stor del af medlemmerne i ECB's styringsråd vil plædere for endnu en stor renteforhøjelse på trekvart pct.point, skriver Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit, i en kommentar til fredagens tal.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  macro❯  Eurozonen❯