Eurozonen/Danske: Ser nu først renteforhøjelser sidst i 2019

Udgivet den 20-04-2018  |  kl. 10:06  |  

Renteforhøjelsen i euroområdet ser ud til at komme senere end ventet, men til gengæld bliver forhøjelsen større.

Det vurderer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Vi har ændret vores forventning til pengepolitikken i euroområdet, så vi nu først regner med en renteforhøjelse i december næste år. Det betyder også, at den næste danske renteforhøjelse er 20 måneder væk efter vores vurdering, siger Las Olsen i en kommentar.

Tidligere regnede cheføkonomen med en forhøjelse i april 2019 på 0,1 pct.point. Nu venter Las Olsen, at den bliver hævet senere, og også at renten bliver hævet mere, nemlig 0,2 pct.point.

PROBLEMATISK AT ECB IKKE LEVER OP TIL MÅLSÆTNINGERNE

Grunden til de ændrede forventninger skyldes, at inflationen fraregnet priser på energi og fødevarer stadigvæk er lav i euroområdet. Las Olsen peger på, at tallet for prisstigninger i marts viser en årlig stigning på 1 pct., og det er selvsagt et stykke fra Den Europæiske Centralbanks, ECB's, målsætning på tæt på 2 pct.

- Det er et alvorligt problem for bankens troværdighed, at den nu i snart ti år ikke har kunnet leve op til sin målsætning, og derfor er det problematisk for den at sætte renten op, også selv om vi er langt inde i et opsving, og arbejdsløsheden efterhånden er ganske lav efter europæisk standard, siger Las Olsen.

En anden grund er Danske Banks egen fremskrivning af inflationen, der viser, at inflationen vil være nået op på 1,3 pct. om et år og på 1,5 pct. til december næste år.

Derudover venter banken, at der bliver skiftet ud i ECB, hvor blandt andet den nuværende chef, Mario Draghi, ser ud til at blive skiftet ud. Det vil ifølge Las Olsen give mere magt til høgene, der gerne vil have renten op.

Nationalbanken plejer at følge ECB, når der er ro omkring den danske krone. Danske Bank vurderer, at der fortsat vil være ro omkring den danske valuta fremadrettet, og derfor venter banken, at Danmark vil følge ECB's fodspor med en renteforhøjelse i december 2019.

/ritzau/FINANS

Jacob Zacher Poulsen

Tags:  macro❯  Danmark❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder