Eurozonen/Oxford: Ser recession med start i tredje kvartal

Udgivet den 23-09-2022  |  kl. 13:48  |  

Indkøbschefernes syn på økonomien bekræfter, at en recession i eurozonen er uundgåelig.

Det skriver Oxford Economics i en analyse, efter at der fra Tyskland og eurozonen fredag er offentliggjort foreløbige PMI-tal, der viser faldende forventninger hos indkøbscheferne i september.

- Vi venter, at eurozonen vil komme i en recession med start i tredje kvartal og tre kvartaler frem, hvor Tyskland ventes at aftage mest, lyder det i analysen.

Det taler dermed imod ECB-direktionsmedlem Isabel Schnabels kommentar om, at det kun er i Tyskland, at en recession er ventet.

Det er de samme udfordringer, der gør sig gældende for landenes økonomier, fremgår det videre.

- Selv om der er enkelte variationer landene, er områdets landes økonomiske udfordringer ens: svage efterspørgselsforhold, da købekraften udhules af den høje inflation og den globale efterspørgsel svækkes.

I eurozonen faldt den samlede PMI i september til 48,2 fra 48,9 i august. Indekset var særligt tynget af et forværret syn på industrisektoren, der udfodres af voldsomme energipriser. Men også PMI'en for servicesektoren viste værre takter end ventet.

Industri-PMI'en faldt til 48,5 fra 49,6 mod en ventet stigning til 48,8, og PMI for servicesektoren faldt til 48,9 fra 49,8. Der var ventet en stigning til 49,1.

Også i Tyskland viste indkøbernes syn på økonomien værre end ventet med undtagelse af industrisektoren, der som ventet faldt 0,8 til 48,3.

Det vidner dog om en udbredt pessimisme i eurozonen, hvor PMI'erne i samtlige lande med undtagelse af Frankrig er opgjort til under det neutrale niveau på 50.

Også stemningen blandt forbrugerne er nedadgående - også som følge af de skyhøje energipriser. Forbrugertilliden, der blev offentliggjort torsdag, faldt i september til minus 28,8 fra minus 25,0 i august.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  Eurozonen❯