Euzonen/Økonomer: Europa igen ramt af økonomisk tilbagegang

Udgivet den 23-11-2020  |  kl. 10:36  |  

Mandagens foreløbige tal for indkøbschefernes tillid i euroområdet, der måles ved PMI-indekset, indikerer, at den europæiske økonomi igen er slået i bakgear.

Det vurderer Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det er brandærgerlige tal, der strømmer ud af Europa lige nu. Stigende smitte, flere dødsfald og ny økonomisk tilbagegang. Det havde vi gerne været foruden, men vi vidste, at det var en overhængende risiko, som desværre nu realiseres, skriver han i en kommentar.

Han understreger dog samtidig, at vi ikke er i nærheden af forårets økonomiske kollaps.

- Vi står ganske enkelt et helt andet sted i dag med mere målrettede restriktioner og større viden om sygdommen. Det ser vi også tydeligt afspejlet i dagens tal, hvor det især er humøret i servicevirksomhederne, som trækker gevaldigt ned, mens industrien faktisk viser en dybt imponerende form. Service og industri tog i foråret et tandemspring mod bunden, hvilket altså ikke er tilfældet nu. Det bidrager til vores fortsatte forsigtige optimisme til trods for det nye og forventet midlertidige tilbageslag.

Det samlede PMI-indeks for eurozonen i november faldt til 45,1 fra 50 måneden før, mens økonomerne ifølge Bloomberg havde ventet et fald til 45,6.

I underindeksene faldt PMI for servicesektoren til 41,3 fra 46,9. Her havde økonomerne ventet et fald til 42. For industrien landede PMI lidt bedre end ventet, idet det faldt til 53,6 fra 54,8 i oktober, mens der var ventet et fald til 53,2.

Et indeks over 50 indikerer, at flertallet forventer fremgang, mens en aflæsning under 50 indikerer tilbagegang for sektoren.

Også hos Nordea mener cheføkonom Helge J. Pedersen, at Europa igen er ramt af et økonomisk tilbageslag.

- Det var ventet, men situationen illustrerer ikke desto mindre, at de økonomiske konsekvenser af nedlukningerne for blandt andet lufthavne, hoteller, restauranter og oplevelsesindustrien fortsat er særdeles alvorlige, skriver han i en kommentar.

Han venter, at væksten i euroområdet vil lande omkring minus 8 pct. i år, men fremhæver samtidig, at gode nyheder på vaccinefronten giver håb om en mere stabil vækst næste år.

- De kommende måneders udvikling i antallet af covid-19 smittede i Europa udgør fortsat en meget stor risiko for, hvor længe genopretningen af økonomien kan forventes at vare, men heldigvis er der nu så opmuntrende nyt fra vaccinefronten, at der er begrundet håb om en mere stabil vækst gennem 2021. Om det er tilstrækkeligt til at sikre, at den økonomiske aktivitet er tilbage på før-covid-19 niveauet førend 2022, er fortsat meget usikkert, skriver han.

/ritzau/FINANS

Nicoline Kjelland

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder