FAKTA: Her er hovedpunkterne i finansloven

Udgivet den 02-12-2019  |  kl. 22:14  |  

Regeringen og De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er mandag aften blevet enige om næste års finanslov.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Minimumsnormeringer indføres. Målet er, at der fuldt indfaset skal være tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.

I 2020 afsættes der 500 millioner kroner, 600 millioner kroner i 2021, 800 millioner kroner i 2022, 1,2 milliarder kroner i 2023, 1,4 milliarder kroner i 2024 og 1,6 milliarder kroner i 2025.

Samtidig er der afsat penge til et løft af pædagoguddannelsen.

* Uddannelsesloftet bliver fjernet fra 2020. Det har som udgangspunktet forhindret studerende, der har gennemført en videregående uddannelse, i at blive optaget på en ny uddannelse.

* Det midlertidige taxameterløft af de humanistiske og samfundsfaglige uddannelser på universiteterne bliver videreført.

* Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget bliver stoppet på kulturområdet.

* Psykiatriområdet får 600 millioner kroner til blandt andet flere sengepladser, pårørendeindsatser og flere ansatte.

* Penge til 1000 flere sygeplejersker.

* Folkeskolen skal løftes med 275 millioner kroner i 2020 stigende til cirka 800 millioner kroner i 2023.

* Der afsættes midler til udtagning af landbrugsjord, hvilket skal bidrage til at reducere landbrugets drivhusgasudledning.

* Der oprettes en fond kaldet Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner. Den skal investere i grønne og bæredygtige projekter og skabe grønne arbejdspladser.

* Der afsættes penge til en skovfond og mere urørt skov.

* Prisen på en pakke cigaretter kommer til at stige og vil koste 60 kroner fremover. Der bliver en rabat på 5 kroner i de første år.

* Finansieringen skal blandet andet findes med besparelser på statens brug af konsulenter, med en tredobling af afgift på bæreposer og engangsservice, forhøjelse af bo- og arveafgift og forhøjet tinglysningsafgift.

Kilde: Finansministeriet.

/ritzau/

Redaktion

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder