Fed advarer: Lang tid med lave renter kan true finansiel stabilitet

Udgivet den 15-11-2019  |  kl. 23:56  |  

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har fredag i en rapport advaret mod, at en langvarig periode med meget lave renter kan true USA's finansielle stabilitet

Rapporten, som udgives to gange om året, og som redegør for de røde flag, centralbanken ser i forhold til stabiliteten, peger på, at de lave renter presser bankernes indtjening på rentemarginalen - forskellen mellem renterne på ind- og udlån - og det kan påvirke bankfolk til mere risikabel adfærd. Og underminere de lånestandarder, som gælder i markedet.

- Hvis renterne vedblev med at være lave i en længere periode, ville indtjeningen hos banker, forsikringsselskaber og andre finansielle virksomheder kunne blive udsat for stress og anspore ræk-ud-efter-afkast adfærd og dermed øge sårbarheden i den finansielle sektor over for efterfølgende chok, hedder det i rapporten ifølge Bloomberg News.

Det røde flag kommer blot et par dage efter, at bankens egen formand, Jerome Powell, vurderede, at lave renter kan blive et permanent element i fremtidens økonomiske landskab.

- Vi er i en verden med meget lavere renter. Det ser ud til at være drevet af strukturelle ting, og der er ikke mange grunde til at tro, at det vil ændre sig, sagde han til Kongressen i USA.

Torsdag advarede Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, om at storbankerne i Danmark mistrives, da negative renter og øget regulering lægger stadigt større pres på indtjeningen, skrev Berlingske Business. Situationen sætter spor i bankernes forrentning af egenkapitalen, som nu ligger i niveauet 5-10 pct. For bare to år siden lå den på godt 12 pct.

- Det er jo ikke, fordi bankernes nuværende afkast er urimeligt lave. Problemet er bare, at det er 5-10 pct. på et tidspunkt, hvor der næsten ikke er nogle tab, og hvor der har været betydelige kursgevinster, sagde Jesper Berg til Berlingske Business og vurderede, at bankerne langsomt bliver kvalt.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  USA❯ 

Relaterede nyheder