Fed-chef forventer to yderligere rentestigninger i 2017

Udgivet den 30-05-2017  |  kl. 17:02  |  

Robert Kaplan, der er øverste chef for den amerikanske centralbanks afdeling i Dallas, forventer to yderligere rentestigninger i 2017.

Det fortæller han tirsdag i et interview med det amerikanske medie CNBC, hvor han derved lægger sig på den mere optimistiske side sammenlignet med de fleste markedsiagttagere, som primært forventer én renteforhøjelse for resten af året.

Det er dog ikke på grund af forventning om stor økonomisk vækst, at Robert Kaplan spår de yderligere to rentestigninger.

Han regner med, at den amerikanske økonomi vil fortsætte på sporet med omkring 2 pct. årlig vækst i bruttonationalproduktet (BNP) og ikke 3 pct. eller mere, som præsident Donald Trump og hans økonomiske rådgivere ellers har forudset.

- To ting driver BNP: vækst i arbejdsstyrken og vækst i produktiviteten. Problemet er, at arbejdsstyrken er meget træg.

- Og min egen dømmekraft og vores økonomers i Dallas-afdelingen er, at den vil fortsætte med at være træg de næste ti år, fordi befolkningen er aldrende, og arbejdsstyrken derfor vokser langsomt, siger Robert Kaplan til CNBC.

På trods af dette venter han altså yderligere to rentestigninger i 2017 samt begyndelsen af en afvikling af centralbankens obligationsportefølje på 4,5 mia. dollar, hvoraf de fleste er blevet samlet op efter finanskrisen.

- Jeg mener, at en tilpasning på det område bør ske gradvist og med tålmodighed, siger Robert Kaplan.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil efter langt de fleste forventning hæve den ledende rente på næste rentemøde i juni, der afsluttes 14. juni.

I den forbindelse ventes renten at blive hævet til 1,00-1,25 pct., efter at den senest blev hævet i marts til 0,75-1,0 pct.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder