Fed/Jyske: Manglende nøgletal efter nedlukning kan påvirke udmeldinger

Udgivet den 29-01-2019  |  kl. 08:00  |  

Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, vil sandsynligvis komme med afdæmpede udmeldinger, der signalerer tålmodighed med renteændringer, når han onsdag afrunder årets første rentemøde i Federal Reserve.

Sådan lyder vurderingen fra Jyske Banks chefanalytiker, Kim Fæster. Det skyldes blandt andet, at udtalelser fra centralbankens medlemmer i starten af året har hældt mod en tålmodig pengepolitik.

- Det bliver heller ikke nemmere af, at flere normale temperaturmålinger ikke har været der på grund af den delvise nedlukning af statsapparatet. Flere nøgletal - blandt andet for privatforbruget - har vi ikke hørt om siden midten af december. Her så det fint ud, men vi er interesseret i at høre, hvordan det går nu, siger han.

Det gør det ifølge chefanalytikeren sandsynligt, at centralbanken vil hælde til at signalere mere tålmodighed med pengepolitikken - for overblikket mangler simpelthen.

- Når der er finansiel uro, plejer Federal Reserve at ville se, hvordan det udvikler sig. I en renteforhøjelsescyklus stiller man sig på sidelinjen for at se, om det har sat sig i nøgletallene, når uroen er fordampet. Hvis ikke det har det, så genoptager man renteforhøjelserne. Har det, så genvurderer man strategien, fortæller Kim Fæster.

- Jeg tror mest, der vil blive snakket om tålmodighed med renteforhøjelserne på pressemødet for at ikke at ryste aktiemarkederne. Fed er rædselsslagen for at få skylden for at få USA's økonomi til at gå i recession, vurderer han.

Spørger man Kim Fæster, er det recessionsscenarie, som de amerikanske markeder i december indregnede, dog en overdrivelse af, hvor slemt det står til i amerikansk økonomi.

- Det er primært et spørgsmål om, at privatforbruget er så stort i USA. I øjeblikket ser vi, at der kommer masser i beskæftigelse, og at der kommer lønstigninger. Samlet gør det, at forbrugerne har pænt med penge til at øge forbruget, hvilket nok skal holde hånden under den amerikanske økonomi.

Den amerikanske centralbank opdaterer renter og vækstforventninger ved hvert andet møde. Det skete sidst i december, og der bliver derfor ikke pillet ved nogen af delene på onsdagens møde.

Alligevel er mødet interessant, fortæller Kim Fæster. Centralbanken har nemlig for nylig ændret praksis, så der ved alle møderne - og ikke kun hvert andet - afholdes et efterfølgende pressemøde.

- Det vil sige, at alle møder i princippet er "live"-møder, hvor der er mulighed for renteændringer. Det gør, at "mellem"-møderne vil få lidt mere opmærksomhed, lyder det fra chefanalytikeren.

Pressemødet, der afslutter rentemødet, holdes onsdag klokken 20.30 dansk tid.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  USA❯ 

Relaterede nyheder