FLSmidth OPTAKT 5/5: Forsinkelser og flaskehalse er malurt i bægeret

Udgivet den 04-05-2021  |  kl. 12:28  |  
Arkiv: Foto

Når det gælder aktiviteter inden for Mining, er der er overvægt af positive indikationer fra branchefællernes kvartalsrapporter op til det regnskab, som ingeniørkoncernen FLSmidth lægger frem onsdag morgen.

Svenske Epiroq melder om forventning om et fortsat stabilt, højt aktivitetsniveau på kort sigt inden for såvel udstyr som service. Og ordreindgangen lå 6 pct. over analytikernes forventninger.

Amerikanske Caterpillar fremhæver, at slutbrugerefterspørgslen var højere inden for minesegmentet, hvor salget steg 6 pct.

Finske Metso Outotec spår om højere markedsaktivitet i det kommende halve år, efter at selskabet også kom pænt i gang med året. Både ordreindgang og driftsoverskud blev højere end ventet i kvartalet.

Og svenske Sandvik beretter også om større ordreindtag end ventet blandt analytikerne.

BELASTET AF RESTRIKTIONER

Men malurten i bægeret er ifølge aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen i Sydbank, at selskaberne er udfordret af forstyrrelser i forsyningskæden og mobilitetsrestriktioner, der får kunderne til at udskyde de store projektinvesteringer.

For FLSmidth venter Mikkel Emil Jensen, at omsætningen, salg og indtjening i kvartalet vil vise sig belastet af forsinkelser og udskydelser som følge af restriktioner, der begrænser adgangen til planlægning, forberedelse og udførelse af vedligeholdelses- og moderniseringsarbejder. Det gælder både i minerne og på cementfabrikkerne.

Konkret venter analytikeren en nedgang i omsætningen for Mining på 15 pct. til 2,3 mia. kr. i første kvartal, men - trods alt - en lille fremgang i driftsindtjeningen på EBITDA-niveau til 177 mio. kr. takket være forretningsforbedrende initiativer.

For Cement-aktiviteterne er det Mikkel Emil Jensens forventning, at den tynde ordrebog i kombination med lav efterspørgsel og begrænset adgang til fabrikkerne vil presse omsætningen ned med 40 pct. i forhold til første kvartal sidste år til 1,1 mia. kr. Og det vil sammen med restruktureringsomkostninger trække driftsindtjeningen ned i et minus på 69 mio. kr.

FALD I DRIFTSOVERSKUD PÅ 53 PCT.

Dermed vil der - ifølge Sydbanks analytiker - blive tale om et driftsoverskud for første kvartal på 108 mio. kr. , som svarer til et fald på 53 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, da coronaen endnu ikke havde trukket sine mørke skyer ind over den globale økonomi. Omsætning vil ifølge Sydbank lande på 3,4 mia. kr. i kvartalet.

For hele året er det FLSmidths egen forventning, at omsætningen vil ligge på 15,5-17 mio. kr., og at driftsmarginalen på EBITA-niveau vil ligge i intervallet 5,0-6,0 pct. Og det er ikke umuligt, at det kan nås med baggrund i et voksende servicebehov, store infrastrukturprojekter og underliggende god investeringslyst, som kan manifestere sig på den anden side af coronapandemien, mener Sydbank.

Men flaskehalse i forsyningskæden kan fortsat plage ingeniørkoncernen, og en lettelse af mobilitetsrestriktionerne er ifølge Mikkel Emil Jensen afgørende, for at FLSmidth kan indfri forventningerne.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder