Fondsbørsdirektør: Handelsvolumen er på niveauer vi aldrig har set før

Udgivet den 30-03-2020  |  kl. 12:40  |  

Det globale udbrud af coronavirus og frygten for de økonomiske konsekvenser heraf har skabt stor nervøsitet på de finansielle markeder de seneste uger, og det danske aktiemarked er heller ikke gået fri af massive kursudsving.

Virusudbruddet og uroen på aktiemarkedet har også ændret arbejdsgangen hos den københavnske fondsbørs, Nasdaq Copenhagen.

Ud over at kontormødetiden i høj grad er ændret til hjemmearbejde, og at de såkaldte "forretningskontinuitetsplaner" hele tiden opdateres, så har de seneste uger også budt på et markant højere handelsniveau, og flere penge er strømmet gennem aktiemarkedet end normalt.

Det fortæller Nikolaj Kosakewitsch, der er direktør for Nasdaq Copenhagen.

- Som forventet er handelsvolumen på markedet steget rigtigt kraftigt i forhold til tiden før corona. Vi ser meget tit, at øget volatilitet kommer fra store kursfald, og at den øgede volatilitet medfører en meget stor stigning i handelsaktiviteten.

- Volumen er den seneste tid steget meget, meget kraftigt til niveauer, som vi aldrig har set før. Vi har set dage, hvor vi har handlet mere end det dobbelt af, hvad vi plejer på en god dag, siger han i et interview med Ritzau Finans.

SÅ HURTIGE KURSFALD ER "HIDTIL USET"

Der er endnu ikke offentliggjort en statistik for udviklingen i handelsomfanget på det danske aktiemarked i marts, så den præcise forøgelse er på nuværende tidspunkt ukendt.

Til gengæld står det helt klart, at det danske aktiemarked har fået noget af en mavepuster i løbet af marts, i takt med at coronavirusset bredte sig fra Kina til resten af verden.

I årets første to måneder var aktieinvestorernes begejstring omvendt tydelig, og frem til den 19. februar var C25-indekset næsten steget 10 pct. fra årsskiftet.

Den dag nåede indekset rekordniveauet 1376,68, men siden er det gået ned ad bakke i både USA, Asien og Europa. For det danske eliteindeks har den efterfølgende periode budt på et samlet kursfald på omkring 21 pct.

Ifølge Nikolaj Kosakewitsch har den danske fondsbørs aldrig tidligere stået i en lignende situation som den, coronavirusudbruddet har skabt.

- Den her situation er hidtil uset, og vi har haft ekstrem stor volatilitet og store kursfald. Vi har selvfølgelig også tidligere haft situationer med meget stor volatilitet og store kursfald - men aldrig så hurtige kursfald, som dem vi har set de seneste uger, siger han.

- Det er selvfølgelig drevet af et kæmpestort salgspres på tværs af alle aktivklasser og sektorer inden for aktier. Det er det, der har været årsagen til, at kurserne har sat sig så meget, fortsætter han.

Samlet set er eliteindekset nu faldet næsten 14 pct. siden årsskiftet.

VOLUMEN ER ET BEVIS PÅ AT MARKEDET BØR HOLDE ÅBENT

De markante kursfald og den store nervøsitet førte på et tidspunkt til spekulationer om, hvorvidt aktiemarkederne ville blive lukket i en længere periode, så investorerne kunne nå at sunde sig.

Det er ikke sket, og hvis det står til Nasdaq Copenhagen, forbliver det sådan.

Direktøren mener, at den store handelsvolumen på markedet netop taler for, at investorerne ikke bliver afholdt fra at kunne købe eller sælge ud af deres aktiepositioner.

- Der har virkelig været gang i aktiehandlen, og det er et tydeligt bevis på, at det er det rigtige at gøre at holde børsen åben i den her situation. Vi skal give investorer af alle størrelser adgang til at kunne tilgå deres investeringer og til at træffe investeringsbeslutninger.

- Vi har været ret åbne om, at det er vores intention at holde markedet åbent, så man kan agere i de situationer, som man nu bliver sat i. Volumen er et tydeligt udtryk for, at der har været brug for det, siger Nikolaj Kosakewitsch.

Direktøren fortæller, at fondsbørsen er en stærk modstander af, at markedet skulle gå i et længerevarende handelsstop som følge af de store udsving og nervøsiteten.

- Vi synes ikke, at vi som børs skal blande os i, om en aktiekurs er rigtig eller forkert. Det er ikke det, vi er sat i verden til. Vi er sat i verden til at drive den her platform, og så er det op til investorerne at finde ud af, hvilken kurs der er den rigtige at sælge eller at købe til.

- Jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle hjælpe nogen, at vi lige pludselig sagde, at markedet havde behov for at sunde sig i 14 dage. Vi ved ikke, hvor længe det her kommer til at vare, siger Nikolaj Kosakewitsch.

Det er Finanstilsynet, der kan tage en beslutning om at sætte stoppe handlen i en længere periode, men i sidste uge afviste tilsynet i et interview med Ritzau Finans, at det var planen.

GRÆNSER FOR "TIMEOUT" ER BLEVET LØFTET

Fondsbørsen har dog mulighed for at sætte enkeltaktier i et tvunget kort "timeout", hvis kursfald eller kursstigninger er på vej til at overstige en fastsat grænse på 6 pct. i forhold til den seneste salgspris.

En aktie kan sættes i et kortvarigt handelsstop på nogle minutter, hvis den enten falder for meget fra selve åbningen eller for meget i løbet af selve handelsdagen. Det kaldes for "volatility guards".

- Så kan investorerne lige sunde sig. De mekanismer er blevet aktiveret ret hyppigt i den her situation, siger Nikolaj Kosakewitsch.

Tidligere på måneden løftede Nasdaq grænserne for aktier til netop 6 pct. fra 3 pct., hvilket dermed gør det muligt for aktierne at opleve større dyk, uden at handlen sættes på pause.

- Ellers ville flere aktier med det her marked gå i handelsstop, og det er heller ikke godt for markedsdynamikken, siger direktøren.

Nasdaq har også mulighed for at påkalde sig "ekstraordinære omstændigheder".

Det ville betyde, at prisstillere i markedet, de såkaldte "market makers", blev fritstillet fra at stille de aktiepriser, som de ellers er forpligtet til.

Trods den usædvanlige situation er det ikke en mulighed, som fondsbørsen har gjort eller har planer om at gøre brug af på aktiemarkedet.

- Vi har ikke ment, at det har været nødvendigt i den her situation, og vi har også set, at vores market makers har performet rigtigt flot og har været til stede for at levere den likviditet til markeder, der er brug for, på trods af at kurserne er faldet ekstremt meget, siger Nikolaj Kosakewitsch.

På markedet for aktie- og indeksderivater kan Nasdaq påkalde sig "stressede markeder", og den beslutning er til gengæld blevet ført ud i livet.

Det betyder, at prisstillerne har lov til at stille priser med et bredere interval end ellers.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Danmark❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder