Formuepleje: Trump skaber selv uroen på aktiemarkederne

Udgivet den 17-04-2018  |  kl. 12:31  |  

De seneste uger har de finansielle markeder været præget af den ulmende handleskrig mellem Kina og USA. Og en stor del af bekymringerne og uroen kan henføres til den amerikanske præsident Donald Trump.

Det vurderer Henrik Franck, der er direktør og partner i Formuepleje, og påpeger, at Trump også er manden, der kan afslutte handelskrigen igen.

- Hvis han ønsker fremgang på aktiemarkederne, gælder det for ham om at få skabt noget ro igen i stedet for den uvished, han har formået at skabe på det seneste. Det handler temmelig meget om hans person og opførsel, fordi grundlæggende er der ikke ændret noget i de økonomiske vilkår globalt set, lyder det fra Henrik Franck.

- Der er stærk indtjening i virksomhederne og stærk beskæftigelse i både USA og Europa. Så den uro, vi ser, er geopolitisk og stammer primært fra Trumps handelskrig, skriver han i en kommentar.

De økonomiske konsekvenser af en handelskrig er dog beskedne, så længe den ikke får lov til at udvikle sig yderligere:

- Handelskrigen er jo ikke en fuldblodshandelskrig men mest af alt retorik krydret med told på nogle udvalgte varer, hvor det ikke gør alt for ondt på hverken amerikansk eller kinesisk økonomi, påpeger Henrik Franck.

TÆT PÅ OPTIMAL SITUATION...MEN

En markedskorrektionen i februar var af teknisk karakter, og hvis Trump ikke følte sig forpligtet til at føre handelskrig, ville situationen være tæt på optimal - eller et såkaldt Guldlok-scenarie, Formuepleje-direktøren.

- Det er et spil om, hvilken af de to økonomisk tungeste nationer, der skal være den største magtfaktor i verden om 10-15 år. Kina har længe sat Kina først og har ædt sig ind på USA, og nu reagerer amerikanerne så, siger Henrik Franck og fortsætter:

- Mest af alt skal man huske, at Donald Trump har et midtvejsvalg, der skal vindes til november, og derfor er han pisket til at vise politiske resultater og handlekraft. Der skal man ikke underkende, at effekten af en handelskrig i mod Kina kan være ganske nyttig, fordi det kan være populært i den amerikanske befolkning.

Den igangværende handelsstrid mellem amerikanerne og kineserne handler om told på en række varegrupper. Trump har truet med at pålægge kinesiske varer told for op til 150 mia. dollar.

Kina har reageret ved at offentliggøre en liste over produkter fra USA, som vil blive dyrere at importere, hvis USA gør alvor af truslen.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder