Fredagens aktier: ECB-hånd gav bankplus i trodsigt dansk marked

Udgivet den 13-09-2019  |  kl. 17:03  |  

Bankerne sluttede ugen på den grønne gren, hvilket dog ikke var nok til at løfte det danske eliteindeks i grønt, som ellers var den dominerende farve på tværs af de ledende europæiske indeks.

Jyske Bank steg 3,4 pct. til 213,90 kr., mens Danske Bank lukkede 3,6 pct. højere i 104,70 kr., efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag annoncerede en stribe pengepolitiske lempelser.

- De nyder godt af stigende renter, og så er torsdagens tiltag fra ECB en understøttende hånd til de europæiske banker, siger senioraktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank.

ECB sænkede torsdag indskudsrenten til minus 0,50 pct., men der blev samtidig annonceret et todelt system, hvor en del af bankernes indskud hos centralbanken fritages fra negativ rente. Et støtteopkøb af statsobligationer så også dagens lys.

Det danske C25-indeks faldt fredag 0,1 pct., hvilket stod i kontrast til den generelle udvikling på tværs af Europa, hvor ledende indeks i Frankrig, Storbritannien og Tyskland ved dansk børslukning lå 0,2-0,6 pct. højere.

Det kan ifølge Martin Munk hænge sammen med, at medicinalaktierne, som i form af Novo Nordisk vægter tungt i det danske eliteindeks, var i modvind fredag. Novo-aktien sluttede 1,6 pct. lavere i 336,65 kr., mens Lundbeck faldt 2,3 pct. til 236,50 kr.

Novos fald kom, til trods for at Bank of America - Merril Lynch løftede kursmålet for aktien til 400 kr. fra 335 kr. I Lundbecks tilfælde blev kursmålet skåret med 40 kr. til 230 kr.

GENMAB MED FLERE POSITIVE FASE 3-STUDIER

I toppen af det danske eliteindeks endte Mærsk, hvis B-aktie steg 4,3 pct. til 8300 kr. Det kan ifølge Martin Munk hænge sammen med, at der fredag kom formidlende toner om handelskonflikten mellem USA og Kina.

- Der har været drøftet en midlertidig aftale, og tariffer er blevet udskudt, så det er lidt positive vinde, som blæser, hvilket vi bare ved, betyder meget for aktien, vurderer han.

Genmab kunne fredag berette om positive toplinjeresultater i fase 3-studiet Candor med Darzalex og kræftmidlet Kyprolis fra Amgen og Dexamethason, hvilket også gjorde sig gældende for to fase 3-studer med Ofatumumab fra partneren Novartis.

Bank of America - Merril Lynch havde også kig på aktien og løftede sin anbefaling til "køb" fra "hold", men Genmab endte alligevel 0,7 pct. lavere i 1365,50 kr.

Jyske Bank løftede fredag sløret for, at banken har sænket anbefaling af Pandora til "hold" fra "køb" efter pæne plusser over den seneste periode. Smykkeaktien var dog ligeglad - den fortsatte fredag op med 2 pct. til 308,40 kr.

ALK ERSTATTER FORMAND MED TIDLIGERE GN HEARING-CHEF

Uden for det danske eliteindeks var der fredag fokus på ALK-Abéllo, da bestyrelsesformand Steen Riisgaard vil træde tilbage. Som erstatning foreslås Anders Hedegaard, tidligere topchef for GN Hearing. Aktien steg 0,5 pct. til 1343 kr.

Rovsing kom fredag med årsregnskab for 2018/19, hvor der blevet leveret den ventede fremgang, mens bundlinjen dog stadig viste et underskud. Aktien steg 11 pct. til 0,06 kr.

Også Agat Ejendomme kom med regnskab, der blev dikteret til et plus på 8 pct. til 3,77 kr. I årets første halvår tog omsætningen et stort dyk, men forventningerne til helåret blev fastholdt.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder