Fredagens aktier: GN atter i svingninger - C25 vendte plus til minus

Udgivet den 17-03-2023  |  kl. 17:03  |  
DSV - Lager

GN-aktien var igen i vælten i fredagens danske aktiemarked, der overordnet set endte i rødt igen trods en ellers entydigt positiv start.

Torsdag aften fik markedet ellers en saltvandsindsprøjtning, da en række banker gik sammen om en redningskrans til den nødstedte First Republic Bank, men fredag kom uroen tilbage, og så vendte markedsudviklingen også herhjemme.

C25-indekset endte på den baggrund 1,0 pct. lavere i 1704,53.

GN FORTSAT UNDER KAPITALPRES

For GN handlede polemikken fredag om, at den aktivistiske amerikanske kapitalfond Elliott Investment Management ifølge medier som Insidebusiness og Reuters skulle være i gang med at købe op i det danske selskab gennem Bank of America for at lægge pres på bestyrelsen og få kigget på muligheden for en opsplitning af selskabet.

Ud på formiddagen kom det dog via netop Reuters frem, at Elliott afviser at skulle være i gang med at købe op - eller i det hele taget at have en position i selskabet.

Det fjernede en del af den stigning, som GN-aktien ellers tog sig helt fra morgenstunden.

- Det er historien om Elliott, der har sendt aktien op i dag, konstaterer Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, over for MarketWire.

Generelt ser han og Jyske Bank dog fortsat masser af udfordringer forude for GN, efter at bestyrelsen forleden måtte droppe en ellers planlagt kapitaludvidelse på op til 7 mia. kr. for at få bugt med gældsproblemet i selskabet.

- Problemet bliver ikke løst af, at de ikke laver kapitaludvidelsen, så de står stadig i en skidt situation i forhold til at skulle have løst kapitalsituationen. Det bliver nok en mindre kapitaludvidelse nu, men frasalg og opsplitning er tilbage på bordet som muligheder, siger Martin Munk.

Den droppede kapitaludvidelse blev i øvrigt stoppet af GN's største aktionær, William Demant Invest, der ifølge MarketWires oplysninger brugte sine stemmer til at stemme blankt og dermed kom i vejen for en sikring af det nødvendige flertal på to tredjedele af de repræsenterede stemmer.

GN-aktien endte fredagen 3,5 pct. højere i 147,75 kr. Før historien om Elliotts afvisning lå aktien omtrent 8 pct. højere, og fra morgenstunden var den en overgang 10 pct. oppe.

HURTIGE LØSNINGER I DEN FINANSIELLE SEKTOR GIVER RO

Generelt blev aktiemarkedet udsat for lidt af en vending, da en helt grøn start blev vekslet til fald, da nervøsitet for den finansielle sektor i USA igen bredte sig.

Med vendingen vendte også finansaktierne herhjemme, og Danske Bank faldt med 0,7 pct. til 139,65 kr., Jyske Bank bakkede 2,3 pct. til 469 kr., og Nordea faldt med 3,8 pct. til 74,55 kr.

Blandt sidepapirerne faldt Sydbank desuden med 1,3 pct. til 313,80 kr.

Ifølge Martin Munk fra Jyske Bank er det dog overordnet set positivt, at der bliver skredet til hurtig hjælp omkring de nødstedte pengeinstitutter i USA, og generelt ser han problemet som primært isoleret om få banker i USA.

BANG & OLUFSEN DYKKEDE EFTER NEDJUSTERING

Et svigtende salg i Kina gør ondt på Bang & Olufsen, der ud på eftermiddagen fredag nedjusterede forventningerne, hvilket sendte aktien i bund.

Selskabet venter nu et fald i omsætningen i lokal valuta på mellem minus 9 pct. og minus 3 pct. mod tidligere en omsætningsvækst i den lave ende af minus 2 pct. til plus 3 pct.

Forventningen til EBIT-marginen før særlige poster sænkes til minus 4 pct. til minus 1 pct. fra tidligere den lave ende af minus 2 pct. til plus 3 pct.

Prognosen for de frie pengestrømme sættes ned til intervallet fra minus 100 mio. kr. til 0 mio. kr. fra tidligere den lave ende af intervallet minus 50 mio. kr. til plus 100 mio. kr.

Aktien endte med et tungt fald på 12,9 pct. til 10,85 kr.

UDBYTTE LAGDE TEKNISK PRES PÅ PANDORA OG DSV

I bunden af C25-indekset var smykkeselskabet Pandoras aktie, der - foruden det negative marked - var under teknisk pres, fordi retten til et udbytte på 16 kr. per aktie fragik fredag.

Aktien faldt med 5,1 pct. - eller 31,60 kr. - til 583,40 kr.

DSV faldt samtidig med 1,1 pct. - eller 13,50 kr. - til 1246,50 kr. Fra DSV fragik retten til et udbytte på 6,5 kr. per aktie fredag.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯