Fredagens aktier: It-usikkerhed tyngede ISS i nervøst eliteindeks

Udgivet den 21-02-2020  |  kl. 17:03  |  
Arkiv: Foto

ISS ramte bunden i det danske eliteindeks fredag, efter at meldingen tidligere på ugen om et cyberangreb igen skabte nervøsitet hos investorerne forud for servicekoncernens regnskab i næste uge.

Investorerne trykkede generelt på salgsknappen fredag, hvor en negativ stemning bredte sig på tværs af de globale aktiemarkeder. For det danske C25-indeks blev det til et samlet tab på 0,9 pct. til 1361,53.

- Coronafrygten er ikke aftaget. Det går lidt op og ned nogle dage, men frygten er ikke væk, siger Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier.

Servicekoncernen ISS endte som fredagens bundskraber i eliteindekset med et fald på 4,8 pct. til 157 kr.

Onsdag eftermiddag oplyste selskabet, at det har været udsat for et hackerangreb, og efterfølgende dykkede selskabets aktie 2,6 pct. Torsdag hentede aktien en smule af det tabte tilbage, før investorerne altså igen solgte ud fredag.

Mere præcist blev ISS ramt af et malware-angreb, og selskabet lukkede herefter ned for delte it-services på tværs af kontorer og lande for at isolere hændelsen. Hovedårsagen er ifølge selskabet fundet, og der arbejdes nu på at genoprette systemerne.

- Der er umiddelbart ikke noget selskabsspecifikt nyt på ISS fredag. Der er fortsat usikkerhed omkring effekten af cyberangrebet. ISS er ikke kommet med en ny opdatering, men selskabet er også i stilleperiode forud for regnskabet, så det er begrænset, hvor meget man kan forvente, siger Daniel Fabricius.

Serviceselskabet fortalte onsdag, at det arbejder på at få et klart overblik over situationen - herunder hvornår genopretningen af it-systemerne er helt på plads, samt hvad de eventuelle finansielle konsekvenser kan blive for selskabet.

ISS offentliggør sit årsregnskab for 2019 onsdag den 26. februar.

FLSMIDTH VENDTE MINUS TIL PLUS

FLSmidth-aktien hang lidt i bremsen fredag morgen, men i løbet af dagen tog aktien førertrøjen på og sluttede med et kurshop på 1,6 pct. til 251,80 kr.

Fredag morgen kom det frem, at FLSmidth har modtaget en ordre til en værdi af 360 mio. kr. i Hviderusland på udstyr til en kaliummine. Ordren, der bogføres i første kvartal, er afgivet af Slavkaliy.

Ørsted var også med i toppen fredag, hvor aktien i energikoncernen steg 1,2 pct. til 769,80 kr. på trods af manglen på selskabsspecifikt nyt.

- Der er ikke noget nyt som sådan, men vi må konstatere, at aktien har været ret immun over for udbruddet af coronavirusset. Aktien er også stadig lidt en darling omkring temaet bæredygtighed for mange porteføljeforvaltere, lyder det fra Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Genmab-aktien lagde også lidt til torsdagens kursgevinst på 3,9 pct., idet investorerne fredag sendte biotekaktien op med 0,4 pct. til 1705 kr.

Børshuset Bryan Garnier har i kølvandet af offentliggørelsen af årsregnskabet, der blev præsenteret onsdag efter børslukketid, løftet sit kursmål for Genmab-aktien til 1900 fra 1600 kr. Anbefalingen er uændret "køb", viser data fra Bloomberg News.

Lundbeck sluttede 0,5 pct. lavere i 267,10 kr. i det negative marked, mens investorerne ventede på nyt fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Det var nemlig ventet, at FDA ville komme med en tilbagemelding omkring midlet Eptinezumabs eventuelle markedsføringsgodkendelse over for forebyggelse af migræne i løbet af fredagen.

Det skete dog ikke før dansk børslukketid.

MÆRSK FORTSATTE KURSDEROUTE EFTER REGNSKABET

A.P. Møller-Mærsk fortsatte omvendt nedturen med et fald på 1,5 pct. til 8106 kr. for B-aktien efter torsdagens halvsvage regnskab og den efterfølgende kursderoute på 3,8 pct.

Forventningerne til driftsresultatet for 2020 blev fra flere sider vurderet til at være til svage side. Mærsk-ledelsen oplyste også torsdag, at forventningerne havde været højere uden coronavirusudbruddet i Kina.

Netop bekymringerne, der er relateret til de økonomiske og handelsmæssige konsekvenser af virusudbruddet, var formentligt med til at trykke aktien yderligere fredag.

- Mærsk har eksponering over for Kina og handlen i allerhøjeste grad, siger Daniel Fabricius fra ABG Sundal Collier.

I kølvandet af regnskabet har A.P. Møller-Mærsk fået justeret kursmålet hos en lang række børshuse, der alle holder fast i deres respektive anbefalinger. Der er tale om justeringer både op og ned.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder