Gasprisen taber lidt højde efter sanktionstrusler og sabotage - NY

Udgivet den 28-09-2022  |  kl. 14:54  |  

Prisen på gas ligger onsdag eftermiddag lidt lavere end tirsdag eftermiddag, hvor prisen gik voldsomt i vejret.

Det skete, efter at det russiske gasselskab Gazprom meddelte, at Rusland overvejer at pålægge det ukrainske selskab Naftogaz Ukrayiny sanktioner, der vil gøre det ulovligt for Gazprom at betale for transit af den russiske gas, der flyder gennem Ukraine og ind i Europa.

Oven i hatten blev der konstateret tre store lækager på gasledningerne Nordstream 1 og 2 - lækager, der ifølge myndighederne skyldes en bevidst handling.

Det sendte tirsdag eftermiddag futures for hollandsk gas med levering i oktober op med mere end 15 pct. til 210 euro per MW/h, og onsdag eftermiddag er prisen faldet til 201,50 euro per MW/h.

En markant lageropbygning i blandt andet Tyskland, Italien og Frankrig har dog sendt gasprisen ned siden månedens start, hvor prisen lå på godt 330 euro per MW/h.

Prisen kan dog gå i vejret, såfremt Rusland vælger at gå videre med sanktioner mod Naftogaz, der i øjeblikket ligger i en voldgiftssag med Gazprom. Her anklager det ukrainske selskab Gazprom for ikke at have betalt for transport gennem Ukraine.

- Nord Stream-ledningerne var i forvejen ude på ubestemt tid, så reaktionen på markedet har været begrænset. Men der, hvor det rent faktisk påvirker markedet mest, er der, hvor der løber gas igennem lige nu, siger Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker ved interesseorganisationen Green Power Denmark, til Ritzau.

- Det vil ramme den sparsomme forsyning, vi trods alt har, lyder det videre.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Natural Resources❯  Rusland❯