Genmab/CEO: Godkendelse af kræftmiddel er en game changer

Udgivet den 17-11-2015  |  kl. 09:28  |  

Der hersker stor glæde i Genmab, efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse mandag aften godkendte kræftmidlet Daratumumab til behandling af knoglemarvskræft.

Med godkendelsen står partneren Janssen klar til at sende midlet, der vil blive markedsført under navnet Darzalex, på det amerikanske marked inden for de kommende to uger.

For Genmab er der dermed snart udsigt til en ny fast strøm af indtægter, da Genmab vil modtage tocifrede royalties fra salget startende med 12 pct. stigende mod 20 pct., hvis salget passerer 3 mia. dollar.

- Det er fantastisk vigtigt, og det er en fantastisk dag for Genmab og en endnu bedre dag for myelomatosepatienter. Visionen er at sørge for, at selskabet giver vedvarende overskud, og Daratumumab er præcis det molekyle, som vil kunne sørge for, at det lykkes i løbet af de kommende år. Så det her er potentielt en "game changer", siger administrerende direktør i Genmab Jan van de Winkel til Ritzau Finans.

Han er dog endnu ikke parat til at oplyse om selskabets kommercielle forventninger til salget. De vil blive uddybet yderligere i forbindelse med årsregnskabet næste år.

Darzalex er foreløbigt godkendt til myelomatosepatienter, der har modtaget adskillige tidligere behandlinger, eller som ikke har gavn af behandlinger med en såkaldt proteasom-hæmmer og et immunmodulerende stof, IMiD.

Men Jan van de Winkel peger på, at partneren Janssen er på vej med interessante data fra studier, der prøver Darzalex tidligere i behandlingsforløbet i kombination med nogle af de mest benyttede lægemidler til behandling af knoglemarvskræft.

Blandt andet vil der blive offentliggjort yderligere data fra fase 1/2 studier af Daratumumab i kombination med andre myelomatose-lægemidler på årsmødet i december arrangeret af kræftforeningen American Society of Hematalogy.

- Så jeg tror, at midlet meget hurtigt vil blive populært, siger Jan van de Winkel.

LÆGEMIDLER SKAL HOLDES I EGNE RÆKKER

Med indtægterne fra Daratumumab vil Genmab kunne skubbe mere på udviklingen af sine egne lægemidler.

- Når vi giver vedvarende overskud, hvilket det er sandsynligt, at Daratumumab vil kunne sørge for, så kan vi tillade os at investere i vores egne produkter og holde fast i et ejerskab til produkterne på mindst 50 pct. eller mere og derved skabe et ikonisk biotekselskab, siger Jan van de Winkel.

Analytikere spår et samlet salg af Darzalex på milliarder af dollar. Således har Sydbank et topsalgsestimat på 3,8 mia. dollar alene til behandling af knoglemarvskræft, mens den europæiske investeringsbank Bryan Garnier for nylig forudså et topsalg af Darzalex på op til 5 mia. euro.

Og indtægterne kan komme hurtigere, end analytikerne umiddelbart venter, vurderer Jan van de Winkel.

- Analytikernes modeller varierer, men jeg kan fortælle dig, at vi formentlig bliver overskudsgivende hurtigere, end de fleste analytikere vurderer, fordi udvidelsen af labelen (den del af myelomatose-patienterne, der må markedsføres over for, red.) kan blive meget hurtig. Vi har allerede afsluttet rekrutteringen til to meget store fase 3-studier, hvor de foreløbige analyser er kommet nærmere, hvilket potentielt kan udvide labelen, siger Jan van de Winkel.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  CEO❯ 

Seneste nyheder