Genmab/Sydbank: Ser aktien underperforme efter tvist med partner

Udgivet den 23-09-2020  |  kl. 08:23  |  
Genmab - Lab (Udstyr)

Genmabs tvist med sin amerikanske partner Janssen om royality-betalinger fra salget af blockbuster-kræftmidlet Darzalex kan ramme aktien fra åbningen onsdag, vurderer senioraktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

Det danske biotekselskab meddelte tirsdag aften, at de to selskaber har indledt en bindende voldgiftssag i New York, og at voldgiftsretten skal tage stilling til to spørgsmål, som vedrører royalties forbundet med Janssens salg af Darzalex.

- Det er aldrig godt, når man skal gennemføre sådan en sag her med sin partner. Det giver også noget usikkerhed om, hvor gode og nære partnere, man er, og kan måske også så tvivl om yderligere aftaler osv.

- Så jeg venter en underperformance i aktien i forhold til det generelle marked - men jeg ser ikke en markant reaktion - da det giver noget usikkerhed om partnerskabet og selvfølgelig også i værste fald kan medføre, at Genmab får lavere indtægter fra det fremtidige salg end ellers, siger Søren Løntoft Hansen.

Det første spørgsmål, som voldgiftsretten skal tage stilling til er, om Genmab skal løfte en del af de royalties, som Janssen betaler til Halozyme Therapeutics for anvendelsen af det selskabs teknologi til udviklingen af den subkutane version af Darzalex.

Janssen, der ejes af Johnson & Johnson, betaler en royalty til Halozyme svarende til omkring en midt-etcifret procentsats af salget af den subkutane version af Darzalex, og Janssen har allerede tilbageholdt det beløb i sin afregning til Genmab, som koncernen mente passende i andet kvartal af 2020.

Det andet stridspunkt, som voldgiften skal afgøre, handler om, hvorvidt Janssen er forpligtet til at betale royalties til Genmab, indtil Genmabs patenter vedrørende Daratumumab udløber, eller indtil Janssens patenter vedrørende Daratumumab ikke længere yder beskyttelse.

De relevante patenter, som ejes af Genmab, ventes at udløbe i slutningen af 2020'eren og starten af 2030'erne, mens de relevante patenter under Janssens ejerskab stopper med at yde beskyttelse i midt-2030'eren, oplyses det.

Janssen står for salget af Darzalex til behandling af knoglemarvskræft, og Genmab ventede senest i forbindelse med regnskabet for andet kvartal med, at det samlede salg ville ende i intervallet 3,9 til 4,2 mia. dollar i 2020. Topchef Jan van de Winkel forudså dengang over for Ritzau Finans, at topsalget af lægemidlet i 2030 ville overstige 10 mia. dollar.

I tirsdagens meddelelse oplyste Genmab også, at selskabet "baseret på den nuværende information" ikke venter, at tvisten vil påvirke selskabets prognose for 2020 i væsentlig grad. Men på sigt kan beløbene akkumulere op, især afhængig af afgørelsen om løbetiden for royalty-betalingerne, vurderer Søren Løntoft Hansen.

- Det har i forhold til prognosen for 2020 ikke har nogen vanvittig stor indflydelse, men hvis Genmab skal betale deres andel af Halozymes royality, så vil det akkumulere op, i takt med at Darzalex de kommende år formodentligt vokser sig noget større, og det kan naturligvis akkumulere yderligere op, afhængig af om det er Genmabs eller Janssens patent, som kommer til at afgøre varigheden for royality-betalingerne, siger analytikeren.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder