Goldman ser global sammentrækning og rentesænkninger i USA

Udgivet den 02-03-2020  |  kl. 06:35  |  

Økonomerne i Goldman Sachs forudser nu en kortvarig global sammentrækning på grund af udbruddet af coronavirus, hvilket vil tvinge den amerikanske centralbank til at sænke renterne her i første halvår.

Det skriver Bloomberg News.

Goldman Sachs spår en tilbagegang i det globale BNP samlet set henover årets to første kvartal målt på kvartalsbasis på grund af coronavirusset.

- Alt andet lige ville det medføre en kortlevet global sammentrækning, som vil stoppe kort af en recession, skriver Jan Hatzius, økonom hos investeringsbanken i en analyse.

En recession er defineret ved en økonomisk sammentrækning mindst to kvartaler i træk.

I det scenario venter Goldman, at den amerikanske centralbank vil sænke sin rente allerede på næste rentemøde i midten af marts med 25 basispoint og sidste ende med 75 basispunkter fra nu af til og med rentemødet i juni. I dag ligger fed funds rate i intervallet 1,50 til 1,75 pct., og nedsættelserne vil i givet fald sende renten ned i 0,75 til 1,00 pct.

- Selv om moderate rentesænkninger næppe vil være særligt kraftfulde, vil rentekomiteen formentlig være tilbageholdende med at skuffe markedsforventningerne om substantielle rentesænkninger af frygt for at stramme de finansielle vilkår yderligere.

Handelen med fed funds futures ser ud til at bakke Goldman Sachs op. Allerede ved udgangen af marts venter markedet en implicit rente i 1,146 pct. Det er næsten to rentesænkninger under midtpunktet af den nuværende rente. For juni ventes en rente tre nedsættelser under den nuværende, og til nytår en rente, som er knap 1,0 pct.point lavere.

Iinvesteringsbankens værste scenario vil nedturen være kraftigere og kunne tvinge Federal Reserve til at sænke sin rente til nul, mens ECB i Frankfurt vil blive pisket længere ned i minus med sin toneangivende rente.

I det bedste scenario forestiller Goldman Sachs derimod et hurtigere comeback for væksten - allerede i andet kvartal i år.

Goldman Sachs havde ret, da banken forrige uge kraftigt advarede om en aktiekorrektion.

- Vi mener, den større risiko er, at effekten af coronavirusset på indtjeningen meget vel kan være undervurderet i de nuværende aktiekurser, hvilket peger på, at risikoen for en korrektion er "høj", kommenterede Peter Oppenheimer, analytiker i investeringsbanken, i en note til bankens kunder forrige torsdag.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  Asien❯  Europa❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder