Handelsbanken: Fed lyder mere "hawkish"

Udgivet den 12-12-2007  |  kl. 08:17  |  

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, valgte i går aftes på sit ordinære møde i den pengepolitiske komité FOMC at sænke renten med 25 basispoint. Handelsbanken giver i en kommentar til rentemødet udtryk for, at Fed dermed ligger en hårdere kurs end ventet.

Den korte fedfunds-rente blev nedsat med 25 basispoint til 4,25 pct., mens diskontoen, som er renten som banker låner til fra Fed, blev sænket med 25 basispoint til 4,75 pct. Det stemte godt overens med konsensus i markedet.

Hermed har Fed sænket renten med i alt 1 procentpoint siden september som følge af den igangværende kreditkrise, der er taget til igen over de seneste uger. Ligeledes er økonomien under pres fra en markant afmatning på boligmarkedet med risiko for afsmittende negativ effekt på privatforbruget.

- Fed valgte ikke at foretage andre tiltag for at lette presset på kredit- og pengemarkederne. Således blev diskontorenten, som er den rente bankerne kan låne penge til hos Fed, ligeledes kun nedsat med 0,25%-point, hvor der var forventninger om, at den kunne være blevet sat ned med 0,50%-point. Heller ikke låneperioden i diskontovinduet blev udvidet, ligesom der ikke blev åbnet op for andre former for sikkerhedsstillelse. Det er lidt af en skuffelse, at Fed ikke forsøger at komme problemerne på kreditmarkederne til livs ved at øge tilskyndelsen af diskontovinduet, og det øger frygten for, at kreditkrisen kan trække længere ud, skriver cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Den medfølgende presemeddelelse bød heller ikke på de helt store lyspunkter, hvis man havde forventet at Fed vill anlægge en mere blød tone, og Fed slog samtidigt fast, på linie med udemeldingen efter foregående møde, at de rentenedsættelser, der er foretaget på nuværende tidspunkt burde være nok til at sikre moderat vækst over tid.

Konklusionen fra Fed er, at centralbanken naturligvis fortsat vil holde øje med effekterne på realøkonomien af både finanskrisen og andre forhold, og vil agere som nødvendigt for at sikre både prisstabilitet og en holdbar økonomisk vækst.

Cheføkonom Jes Asmussens umiddelbare konklusion er, at Fed lyder mere hawkish end hvad man kunne have forventet givet tegnene på en økonomisk tilbagegang og problemerne på kredit- og pengemarkederne.

- Ved kun at sænke renten med 0,25procent-point giver Fed indtrykket af, at de ikke er bekymrede for en recession i økonomien, hvilket naturligvis kan opfattes som et positivt signal. Frygten er dog, at Fed kan vise sig at falde efter kurven, og det kan give bagslag. Derfor ser vi også aktiemarkederne reagere meget negativt på udmeldingen fra Fed, hvor der måske også var en lille smule skuffelse over, at Fed ikke valgte at sætte renten end med 0,50%-point eller at tage et større skridt på diskontorenten. På den positive front var dog, at et enkelt Fed-medlem rent faktisk stemte for en større rentenedsættelse på 0,50 procent-point, skriver Asmussen i en kommentar til rentemødet.


/asb

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder