Handelskrig/Danske: Udskydelse af USA-told kan gøde forhandlinger

Udgivet den 12-09-2019  |  kl. 07:34  |  

Forholdet mellem præsidenterne for verdens to største økonomier, USA og Kina, har længe været på frysepunktet, men en lille brise ser nu ud til at have tøet lidt op i forholdet.

Onsdag fritog Kina en stribe amerikanske varer fra den første runde af toldstigninger, som blev iværksat i juli 2018, og som et tegn på "god vilje" udskød USA's præsident, Donald Trump, natten til torsdag dansk tid en planlagt toldstigning på kinesiske varer.

Førstnævnte var nok mest for egen skyld, vurderer Allan von Mehren, chefanalytiker hos Danske Bank med fokus på Kina. Men indtrykket er dog stadig positivt.

- Ikke desto mindre giver det et indtryk af, at begge parter ønsker at vise god vilje inden forhandlingerne i oktober, vurderer han i en kommentar.

- Havde Trump sat toldsatserne op 1. oktober, kunne det da også have gjort det ekstra svært for Kina at give nogen former for indrømmelser, da det i Kina ville blive set som endnu en fornærmelse, hvis Trump satte tolden op på deres 70-års jubilæum for Folkerepublikken, skriver han.

Det er dog ikke, fordi Donald Trump helt har afblæst den seneste af flere runder af toldstigninger - han har blot udskudt en forhøjelse på kinesiske varer til en samlet værdi af 250 mia. dollar med to uger. Det har dog givet en vis optimisme i markedet, hvor de asiatiske aktier torsdag morgen dansk tid stiger.

- Alt andet lige er det selvfølgelig mere positivt med handlinger af god vilje end eskalering. Vi har dog set det mange gange før, og tingene kan skifte hurtigt igen - eksempelvis hvis Trump bliver irriteret over, at han ikke får de indrømmelser, han vil have, vurderer Allan von Mehren.

Han mener, at det gøder jorden til forhandlingerne mellem de to stormagter, som er skemalagt til starten af oktober i Washington D.C., ligesom det peger på, at begge lande stadig er interesseret i at nå en aftale:

- Forhandlingerne i oktober vil give et vigtigt signal om, hvorvidt de to parter er i stand til at løse de spørgsmål. Vi ser fortsat 60 pct. sandsynlighed, for at det ikke lykkes at nå en aftale inden præsidentvalget i USA i november næste år.

- Skulle en aftale nås, forventer vi dog først, at det vil ske engang i 2020, da der lige nu ikke er pres nok på Trump for at give indrømmelser. Økonomien er stadig stærk, og man er stadig et stykke tid fra valgdagen, hvor Trump meget gerne vil have gaver med til landbruget, som han kan få i en handelsaftale, mener han.

Kina og USA har igennem en lang periode haft en kontrovers på handelsområdet, hvilket flere gange har fået landene til at lægge straftold på varer fra modparten. Senest trådte en række annoncerede toldstigninger i kraft 1. september, og igen 1. oktober og 15. december er der varslet flere stigninger.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder