Hartmann/CEO: Vi kan gøre noget ved de høje energipriser fremadrettet

Udgivet den 03-10-2018  |  kl. 16:35  |  
Arkiv: Foto

Brdr. Hartmann er ramt af stigende energipriser samt krav om en tilbagebetaling til Energistyrelsen. Også argentinsk hyperinflation sætter sine spor i selskabets fremtidsudsigter.

Men hvor hyperinflationen er en regnskabsteknisk justering, så kan Hartmann selv gøre noget ved de stigende udgifter til energi.

Det siger Torben Rosenkrantz-Theil, administrerende direktør i emballageproducenten, til Ritzau Finans.

- Vi har desværre måtte konstatere hen over sommeren, at elpriserne er steget markant. Gaspriserne er steget markant, priserne på CO2-kvoter, som vi skal ud at købe, er steget markant. Og så er vi blevet ramt af et krav om tilbagebetaling af noget tidligere udbetalt støtte fra Energistyrelsen. Og uagtet, at vi ikke er enige i det krav, så ændrer det ikke på, at vi er nødsaget til at udgiftsføre et beløb i den sammenhæng, siger direktøren.

- De fire faktorer i kombination gør, at vi bliver ramt hårdt på energien i fjerde kvartal. Vi har en del af vores energi på hedgingkontrakter - men ikke det hele, siger Torben Rosenkrantz-Theil.

NEDJUSTERINGER FOR 2018

Selskabet nedjusterede indtjeningsforventningerne til 2018 mandag aften. Koncernen venter nu en omsætning på 2,1 til 2,2 mia. kr., hvilket er 100 mio. kr. mindre i forhold til tidligere. Det skyldes primært, at aktiviteterne i Argentina skal indregnes i regnskabet på en ny måde.

- Mens hyperinflation er noget regnskabsteknik for nørder, så er det med energiomkostninger lidt mere håndgribeligt, da det rammer vores forretning, siger Torben Rosenkrantz-Theil.

Mens de lavere forventninger gælder 2018, så er der flere ting, Hartmann kan gøre fremadrettet.

- Vi har forskellige håndtag, vi kan trække i, når energien stiger. Vi kan gøre en masse ting internt for at blive mere energieffektive, og vi kan give den videre til kunderne. Vi skal arbejde på begge fronter, fastslår Hartmann-direktøren.

FORRETNINGEN KØRER FORNUFTIGT

Argentina har en inflationsrate på over 30 pct., og dermed er landet teknisk set ramt af hyperinflation. De argentinske aktiviteter udgør under 10 pct. af det samlede emballagesalg i Hartmann.

- Grundlæggende om hele forretningen - og også Argentina - så går vores underliggende forretning med salg og produktion af æggebakker og i Argentina frugtbakker rigtig fornuftigt. Problemstillingerne vedrørende hyperinflation knytter sig udelukkende til nogle regnskabstekniske justeringer, vi skal lave på koncernniveau, siger Torben Rosenkrantz-Theil.

- Det er selvfølgelig irriterende, at vi skal det - men det ændrer ikke ved, at den underliggende forretning i Argentina har det godt, som det for øvrigt også er tilfældet i vores andre divisioner, siger topchefen.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder