H+H/CEO: Tyske opkøb kan løfte priser og styrke krydssalg

Udgivet den 20-08-2018  |  kl. 12:51  |  
Arkiv: Foto

Byggematerialevirksomheden H+H søger opkøb i Tyskland, som inden for porebeton er et meget fragmenteret og konkurrencepræget marked. Tilstedeværelsen af mange familieejede virksomheder kan dog gøre en markedskonsolidering til en længerevarende affære - men H+H holder sig klar i kulissen.

- Jeg tror, at de fleste af producenterne har positive pengestrømme, så der kan gå ret lang tid, før der sker en kapacitetstilpasning, siger administrerende direktør Michael T. Andersen fra H+H i et interview med Ritzau Finans.

Han vurderer dog, at der med tiden kan ske en konsolidering, i takt med at producenter skal ud at foretage store investeringer til opdateringer og vedligeholdelse.

- Med de salgspriser og den indtjening, der ligger nu, har de små familieejede virksomheder nok sværere ved at holde deres produktionsapparat opdateret. Og hvis det ikke bliver opdateret, så bryder det på et tidspunkt sammen - men det kan jo godt tage mange år, siger Michael T. Andersen.

KONSOLIDEREDE I POLEN

H+H har for nogle år siden været drivkraft for en stor konsolidering af det polske marked, hvilket skete gennem en række opkøb og kapacitetstilpasninger, og det samme håber selskabet på i Tyskland.

- Man kan ikke gøre det på samme måde som i Polen, for der er ikke så store selskaber til salg, men man kan måske være medvirkende til en vis konsolidering af markedet, så fragmenteringen falder. Det vil kunne få en positiv indvirkning på priserne, vurderer han.

Det kræver, som direktøren beskriver det, at der er "to til at danse". Men H+H har i hvert fald budt op og prøvet at komme i dialog med konkurrenter i markedet.

- Vi ret åbne i vores kommunikation omkring det og prøver også at komme i dialog. Jeg kan ikke sige, om der sker noget på kort eller lang sigt, jeg kan bare sige, at vi arbejder på det, oplyser Michael T. Andersen.

KAN FORBEDRE KRYDSSALGSMULIGHEDER

Et ekstra incitament for H+H til at købe op i Tyskland er muligheden for bedre at udnytte krydssalgsmulighederne mellem porebeton og de aktiviteter inden for kalksandsten, som selskabet for nylig overtog fra Heidelbergcement.

Afstandene mellem selskabets tyske fabrikker til porebeton henholdsvis kalksandsten er nemlig større end i Polen, hvor selskabet derfor bedre kan sælge på tværs.

- Men hvis vi går ind og køber små producenter op af porebeton henholdsvis kalksandsten i Tyskland, som gør, at de to produkttyper kommer til at ligge tættere på hinanden, så kan vi få mere krydssalg, forklarer Michael T. Andersen.

Han fremhæver også selskabets muligheder for at købe op, uden at skulle søge konkurrencemyndighedernes godkendelse, hvis de kombinerede aktiviteter holder sig inden for en omsætning på 500 mio. euro.

- Vi er en af de få store spillere i markedet, som kan agere i Tyskland uden at skulle bede konkurrencemyndighederne om godkendelse af akkvisitionen. Derfor fokuserer vi selvfølgelig på det, siger Michael T. Andersen.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder