Hjemmearbejdspladser booster GN Audio men presser Hearing

Udgivet den 03-04-2020  |  kl. 09:37  |  

GN er fredag morgen kommet med foreløbige regnskabstal for første kvartal, og i den forbindelse er forventningerne for 2020 blevet suspenderet.

Mens divisionen GN Hearing presses af, at folk i hele verden mere eller mindre er blevet bedt om at holde sig inden for hjemmets fire vægge, så påvirker det divisionen GN Audio positivt.

Flere hjemmearbejdspladser har boostet salget.

Samlet fik GN en omsætning på 2,95 mia. kr. mod 2,84 mia. kr. i første kvartal 2019.

Og tallene indeholder da også en negativ organisk vækst i høreapparatsdivisionen GN Hearing på omkring 15 pct., mens GN Audio i kvartalet havde en positiv organisk vækst på omkring 22 pct.

Udbruddet af coronavirus har presset GN Hearing på salget især hen mod slutningen af kvartalet, oplyser koncernen. Og det ventes, at andet kvartal vil blive ramt endnu hårdere, i takt med at udbruddet har spredt sig i Europa og i USA.

- Året begyndte godt, men den seneste udvikling relateret til Covid-19 udfordrer efterspørgslen, eftersom folk bliver bedt om at holde sig hjemme, hvilket påvirker vores første kvartal signifikant. Og nu venter vi, at andet kvartal vil blive endnu hårdere ramt af Covid-19, siger Gitte Aabo, der er topchef for GN Hearing, i meddelelsen.

- På denne baggrund har vi sat fart på lanceringen af Resound Assist Live, der blev tilgængelig på nøglemarkederne torsdag, siger hun.

HJEMMEARBEJDE ØGER SALG AF AUDIO

GN Audios chef, René Svendsen-Tune, kan derimod notere sig en stærk efterspørgsel netop i anden halvdel af første kvartal:

- Den kom, i takt med at virksomheder gik i gang med at forberede de ansatte på at arbejde hjemmefra, siger han.

Alle typer produkter til hjemmearbejdspladser har solgt godt.

- GN Audio venter, at den høje efterspørgsel fortsætter ind i andet kvartal, da virksomhederne fortsætter med at etablere nye hjemmearbejdspladser. Bag denne exceptionelle efterspørgsel er den globale sigtbarhed for GN Audio dog begrænset efter andet kvartal både med hensyn til levering og efterspørgsel, siger Renè Svendsen-Tune.

FORVENTNINGERNE PAKKES VÆK FOR NU

Netop udbruddet af coronavirus skaber da også usikkerhed hos GN, der derfor har valgt at suspendere sine forventninger til hele året og samtidig udskyde sit aktietilbagekøbsprogram.

Ifølge GN vil virusudbruddet påvirke selskabets driftsmæssige præstation i år markant, og samtidig begrænser situationen også forudsigeligheden og gennemsigtigheden på tværs af markeder, partnere og kanaler.

- Derfor mener vi, at det er passende, at vi trækker vores finansielle forventninger for 2020 tilbage, skriver selskabet i en meddelelse til fondsbørsen fredag morgen.

I starten af februar præsenterede GN sine forventninger til 2020, og målet var at nå en organisk vækst på mere end 6 pct. i høreapparatdivisionen, GN Hearing, mens der for headset-selskabet GN Audio var ventet en vækst på mere end 14 pct.

Driftsmarginen (EBITA) i GN Hearing skulle ifølge forventningerne ramme mere end 20 pct., og for GN Audio var der ventet en EBITA-margin på mere end 20 pct. i år.

Dengang slog GN fast, at prognosen ikke tog højde for den finansielle påvirkning af coronavirusset.

Meget har ændret sig siden starten af februar, og i dag har coronavirusset rykket sig fra Asien til stort set hele verden - herunder også Europa og USA.

Men i forbindelse med koncernens generalforsamling i marts, slog formanden, Per Wold-Olsen, fast, at "GN overordnet set vil opleve en minimal eller ingen organisk omsætningsvækst i første kvartal. Og hvis coronavirussituationen fortsætter som nu, vil vi også se en effekt i andet kvartal."

GN har sat gang i en række tiltag, der særligt er rettet mod driften og omkostningsniveauet, og for at bevare en stærk balance har selskabet også besluttet af udskyde det ellers planlagte aktietilbagekøbsprogram, som blev godkendt på generalforsamlingen.

Udskydelsen er på ubestemt tid, og indtil GN har et bedre indblik i konsekvenserne af coronasituationen, fremgår det af fredagens meddelelse.

GN kommer med det endelige regnskab for første kvartal den 29. april. Og her vil der blive givet flere oplysninger om, hvordan coronavirusudbruddet påvirker koncernen.

GN tabel over foreløbige regnskabstal for Q1:

Mio. kr. Q1 '20 Q1 '19 FY '19
Omsætning 2950 2840 12.574
Organisk vækst (%)
- Hearing -15 8 7
- Audio 22 36 26

GN's forventninger til 2020:

GN Hearing:
% 3. april '20 Ved FY '19:
Organisk omsætningsvækst Suspenderet Over 6
EBITA-margin Suspenderet Over 20

GN Audio:

% 3. april '20 Ved FY '19:
Organisk omsætningsvækst Suspenderet Over 14
EBITA-margin Suspenderet Over 20

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Report❯  main text❯ 

Relaterede nyheder