Hvad er pensionsformuepleje?

Udgivet den 12-12-2014  |  kl. 11:36  |  
Arkiv: Foto

Formuepleje går ud på at pleje sin pensionsformue bedst muligt. Formuepleje dækker over den løbende optimering og vedligeholdelse af en pensionsformue. I princippet er formuepleje ikke anderledes end når man lægger sin økonomi om i så mange andre sammenhænge. Den helt store forskel ligger imidlertid i det faktum, at der med en stor formue er markant flere muligheder og flere risici for at tjene flere penge, såvel som at tabe dem.

Pensionsformuepleje afstemmes individuelt.

I forbindelse med formuepleje er det vigtigt at du sætter dig indgående ind i de muligheder indenfor en eller flere at de nævnte oplagte områder, skat, pension m.v. Det er din fornemmeste opgave at få din pensionsformue til at udvikle sig så gunstigt som muligt - afstemt med din situation, dine ønsker og din risikovillighed. Specielt hvis der er tale om investering i værdipapirer forbundet med høj risiko, er det væsentligt at have afstemt forventningerne.

Det er ikke et spørgsmål om hvor mange penge der indbetales til pension, men et spørgsmål om hvordan de investeres og senere hen bruges.

Nogle af de helt oplagte fokusområder i forbindelse med formuepleje er:

  • Beregning af pensionsbehovet
  • Investeringsmuligheder - pension
  • Bolig / nedsparing

Som formuende, betaler du formodentlig topskat, og der kan ofte være massive besparelser indenfor rækkevidde - eksempelvis i forhold til indbetaling til pensionsordning

Beregn pensionsbehovet

1. Beregn behovet

Det første man skal gøre er at beregne et behov for indtægt efter skat ved pensionering. Hvordan gør man så det?

En helt enkel måde at gøre det på er at starte med at tage udgangspunkt i den indtægt som er i dag. Derefter fratrækkes de ”udgifter” som man er fritaget for ved pensionering så som ATP, Pensionsbidrag og evt. a-kasse og efterlønsbidrag. Der er ingen grund til at opsparer til en ”udgift” som bortfalder ved pensionering. Man er som pensionist fritaget for at betale arbejdsmarkedsbidrag.

2. Sammenregning af pensionsordningerne.

Indsæt de indtægter som vil udbetales i et regneark. Start med folkepension, ATP, pensionstillæg – dette er indtægtsbestemt, kapitalpension, ratepension og livrenter.

Når pensionsordningerne er sammenlagt fratrækkes skat og det beregnede behov fra punkt 1.

Det er så her muligt at se om de nuværende pensioner kan leve op til den indtægt man har i dag, eller om der er overskud eller underskud – helt enkelt.

Der er herefter mulighed for at beslutte om der skal indbetales mere på pensionsordningen i pensionsselskabet eller pengeinstituttet.

En anden og ofte mere givtig og interessant mulighed vil selv at investerer i kapitalmarkederne i ind- og udland.

Investeringsmuligheder - pension

En fornuftig spredning af aktiver er gammel lærdom i investeringsøjemed. En typisk spredning af indtægtskomponenter vil se således ud:

  • 33 1/3 % fra pensionsordninger
  • 33 1/3 % fra salg eller nedsparing af bolig
  • 33 1/3 % fra folkepension og ATP

Der er to ting man ikke har så stor indflydelse på. Det er størrelsen på folkepensionen og størrelsen på friværdien ved nedsparing, eller provenu ved salg af boligen.

Den ene ting man aktivt kan gøre noget ved er størrelsen på pensionsordningen. Blot man husker at jo tættere man kommer pensionsalderen jo sikrer skal midlerne investeres.

En fornuftig pensionsspredning kunne være:

  • 25% i en fastforrentet pensionsordning, privat eller via arbejdsgiver.
  • 25% i en markedsrente pensionsordning, privat eller via arbejdsgiver.
  • 25% i en investeringsforening eller et investeringsselskab som investerer lidt mere agresiv en de to først nævnte.
  • 25% investeres selv i kapitalmarkederne i ind- og udland. Dette er ofte en mere givtig og interessant investeringsform, da man selv er 100% ansvarlig for udviklingen men også fortjeneste – og tab.

Har man mod på selv at investerer, for både frie- og pensionsmidler, er der et hav af muligheder og strategier som kan følges.

Ønsker du ikke selv at stå for forvaltningen af din formue eller vil have den gennemgået af en uvildig rådgiver, kan du få en række bud på hvordan den alternativt kan forvaltes. Sæt din pension i udbud på npinvestor.dk og få de bedste bud.

Slip for besværet med selv at ringe rundt og indhente tilbud. Hos os kan du med få klik sende opgaven ud i dit nærområde og modtage en opringning fra en godkendt rådgiver. Det er nemt og ganske gratis.

Udfyld skemaet her og bliv kontaktet.

 

Udgivet af: Draupnir

Tags:  Pension❯ 

Relaterede nyheder