IMF om sænket vækstprognose: Europa taber kapløbet

Udgivet den 14-04-2021  |  kl. 15:00  |  

En ny smittebølge og fortsatte nedlukninger spænder ben for væksten i Europa i en grad, så regionen ser ud til at være kørt agterud i årets vækstkapløb.

Det vurderer Den Internationale Valutafond, IMF, som sænker sin vækstprognose for europæisk økonomi til 4,5 pct. fra 4,7 pct. i 2021. Dermed vil Europa først til næste år have indhentet det tabte i 2020, hvor økonomien skrumpede med 5,2 pct.

I USA spår IMF en vækst på 6,4 pct. i år efter et dyk på 3,5 pct. sidste år. Kina ventes at vokse med 8,4 pct. oven i en fremgang på 2,4 pct. sidste år.

- Europæisk økonomi er den store taber i vækstkapløbet i år, hvor vi halser efter resten af verden. En af vores store udfordringer i Europa er, at EU-landene sakker bagud i forhold til USA, hvad vacciner angår. Dermed bliver vores kamp mod epidemien mærkbart sværere, vurderer cheføkonom i IMF Niklas Praefke.

RELATIVT STOR RISIKO FOR SKUFFELSE

Hvad værre er, så ser IMF samtidig større sandsynlighed for, at væksten i Europa ender med at overraske negativt frem for positivt.

- Nye mutationer og forsinkelser i vaccineudrulningen er kæmpestore risikomomenter i den nye prognose. Desværre så vi så sent som i går, at vaccineudrulningen endnu en gang løb ind i problemer, da vaccinen fra Johnson & Johnson blev kørt ud på et foreløbigt sidespor sammen med vaccinen fra Astrazeneca, som også er sat på pause, konstaterer Niklas Preafke.

Rettes luppen mod Danmark, så er der ifølge IMF udsigt til en vækst på 2,8 pct. i år, men dansk økonomi faldt heller ikke så dybt som flere andre europæiske økonomier sidste år.

Den samlede vækstprognose for Norden er for 2021 sænket til 3,2 pct. fra 3,5 pct. 2020 bød på en tilbagegang på 2,4 pct.

For 2022 hæver IMF sin vækstforventning til Europa og Norden til henholdsvis 3,9 pct. og 3,2 pct. fra tidligere estimeret 3,2 pct. og 2,8 pct.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  Europa❯ 

Relaterede nyheder