Italien/økonomer: Italien kan blive hele EU's problem

Udgivet den 29-05-2018  |  kl. 10:37  |  

Problemerne med at danne regering i Italien kan hurtigt blive mere end bare støvlelandets problem. Udfordringerne kan sprede sig til resten af EU, der kan blive voldsomt udfordret, hvis italienerne beslutter sig for at træde ud af EU.

Det vurderer Henrik Franck, der er direktør i Formuepleje, i en skriftlig kommentar.

- Hvis Italien, der er EU's tredjestørste økonomi, når brexit er faldet på plads, forlader euroen og begynder at føre en endnu mere uansvarlig økonomisk politisk, kan det få gældskrisen fra 2011-2012 til at blusse op igen.

- Og Italien er altså en helt anden størrelse end Grækenland, som man trods alt var i stand til at inddæmme problemerne fra, siger Henrik Franck.

Samme melding kommer fra Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

- Det vil give langt større dønninger i resten af Europa, hvis Italien forlader euroen, end hvis Grækenland gør det. Simpelthen fordi Italien er en langt større økonomi med en langt større offentlig gæld. Dermed vil de tab, et italiensk euroexit vil skabe for investorerne, være langt større, skriver han i en kommentar.

Han påpeger, at hvis Italien forlader euroen, vil investorerne efter al sandsynlighed ikke få alle deres penge tilbage for de italienske statsobligationer, de har købt. Dermed vil der komme enorme tab hos investorerne, forklarer Jacob Graven.

- Især de italienske banker har købt mange italienske statsobligationer og vil derfor få store og for mange banker livstruende tab, hvis Italien forlader euroen.

- Det vil udløse en dyb finansiel og økonomisk krise i Italien, som også vil kunne mærkes i resten af Europa. Ikke mindst i andre sydeuropæiske lande, som investorerne vil flygte fra, af frygt for at de lande også kan være på vej ud af euroen. Dermed vil hele euroens eksistens være på spil, siger Jacob Graven.

Jacob Graven vurderer dog, at det er usandsynligt, at Italien forlader euroen.

- Simpelthen fordi det i hvert fald på kort sigt vil være en katastrofe for Italiens økonomi. De italienske politikere vil næppe med fuldt overlæg køre Italien ud over afgrunden. Men risikoen for et Italexit er helt indiskutabelt steget i de sidste par uger, siger han.

/ritzau/FINANS

Mathias Hagemann-Nielsen

Tags:  macro❯  Europa❯  Eurozonen❯  Italien❯ 

Relaterede nyheder