Italien/Sydbank: Mulig ny regering største slag mod euro siden brexit

Udgivet den 15-05-2018  |  kl. 07:04  |  

En meget eurokritisk regering ser ud til at være på vej ind i de italienske regeringskontorer. Hvis det sker, vil det være største slag mod EU og den fælles europæsiek valuta, euro, siden brexit.

Det vurderer makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

I kølvandet af det italienske valg 4. marts i år åndede investorerne lettede op. Valgresultatet var i udgangspunktet noget mudret, og det var svært at se, hvordan italienerne skulle kunne danne en regering, der ville være i stand til at gennemføre store ændringer af den italienske økonomi.

- På den måde endte valget ikke ud i et skrækscenarie for investorerne, hvor eurokritiske partier kom til magten, konstaterer han.

Nu vurderer han dog, at noget, der minder om investorernes skrækscenarie, alligevel kan blive virkelighed, da en aftale mellem Femstjernebevægelsen og Lega kan bane vejen for, at en eurokritisk regering kan indtage de italienske regeringskontorer.

Efter flere måneders forhandlinger har partierne nødtvunget fundet fælles fodslag ved udsigten til enten nyvalg eller en teknokratregering.

- Ifølge de foreløbige rygter ventes det, at regeringsprogrammet vil indeholde en borgerløn, en flad indkomstskat, en tilbagerulning af tidligere pensionsreformer og en genforhandling af EU's budgetregler, oplyser Søren V. Kristensen.

STATSFINANSER UNDER PRES

Det betyder ifølge ham, at aftalen mellem Femstjernebevægelsen og Lega i den grad vil sætte de italienske statsfinanser under pres.

- På sigt kan eurosamarbejdet også blive truet, da de nuværende regler omkring eurosamarbejdet med garanti spænder ben for alliancens planer, fremhæver Sydbank.

Bliver en regering af Lega og Femstjernebevægelsen virkelighed vil, det være det største slag mod EU og euro siden brexit.

- Det kan derfor give fornyet eurousikkerhed på de finansielle markeder med stigende sydeuropæiske renter og faldende aktiekurser til følge, vurderer han.

INVESTORER VIL FLYGTE SKRIGENDE VÆK

Begynder et italiensk euroexit blot at ligne en mulighed, vil investorerne flygte skrigende væk fra Italien, og mange italienere vil sandsynligvis trække deres penge ud af de italienske banker af frygt for, at deres euro bliver vekslet til nye italienske lire, der er betydeligt mindre værd.

Det vil udløse en dyb finansiel krise i Italien, og vil i hvert fald på kort sigt være en katastrofe for Italiens økonomi.

Det kan også få betydning herhjemme i Danmark, da danske værdipapirer i perioder med stor usikkerhed om euro har fungeret som en sikker havn.

Indtil videre er reaktionen på de finansielle markeder dog til at overse, men hvis store dele af aftalen ser ud til at blive gennemført, kan det hurtigt ændre sig.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  Italien❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,32%
 
21/08/19

 
7,95%
 
21/08/19

 
4,43%
 
21/08/19

 
3,89%
 
21/08/19

 
1,76%
 
21/08/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder