Kina skubber gældsbjerg med Titanic-risiko foran sig - citat

Udgivet den 17-10-2018  |  kl. 06:36  |  

Kinas lokalregeringer kan have samlet helt op til 40.000 mia. yuan (6000 mia. dollar) i "skjult gæld", der ikke afspejles i officielle tal. Det er som "et gældsbjerg med Titanic-kreditrisiko" i verdens næststørste økonomi, vurderes det i en rapport fra kreditvurderingsbureauet S&P Global Ratings.

Det skriver South China Morning Post onsdag.

Hvis al den gæld, der hovedsageligt er optaget af lokale myndigheder - LGFV (Local Government Funding Vehicle) - blev medtaget i de kinesiske opgørelser over offentlig gæld, kan forholdet mellem den offentlige gæld og BNP have nået et alarmerende niveau på 60 pct. allerede sidste år, vurderer kreditvurderingsbureauet.

60 pct. vurderes som skillelinjen for acceptabelt og uacceptabelt gældsniveau, og er blandt andet grænsen i EU's Maastricht-traktat, der er grundlaget for Den Europæiske Union.

Ifølge S&P-rapporten udgør de skjulte fordringer højst sandsynligt standarden for kinesiske LGFV'er, hvilket gør det til en "formidabel opgave" at håndtere eftervirkningerne af for Kinas øverste ledelse, idet den økonomiske vækst er ved at tabe pusten, mens handelskrigen med USA raser, og Beijing står midt i det skifte for at hjælpe væksten ved at accelerere infrastrukturudgifterne og lette pengepolitikken.

S&P-rapporten kommer blot en uge efter, at det kinesiske finansministerium med succes solgte 3 mia. dollar dollar-denominerede obligationer i Hongkong med blandt andet 500 mio. dollar 30-årige obligationer med en kuponrente på 4 pct.

De kinesiske myndigheder inviterede i lighed med sidste år ikke nogle af de internationale kreditvurderingsbureauer til at bedømme obligationernes soliditet.

USA og Japan har langt højere statsgældsniveauer, idet de overstiger henholdsvis 100 og 200 pct. af BNP i år ifølge data fra Den Internationale Valutafond.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder