Kina vil tage sjældne jordarter i brug i amerikansk handelskrig -citat

Udgivet den 29-05-2019  |  kl. 06:34  |  

Kinas magtfulde National Development and Reform Commission, NDRC, har truet med at bruge eksport af sjældne jordarter, der er essentielle for it-industrien, som led i handelskrigen med USA.

Det skriver Financial Times onsdag.

De sjældne jordarter er en gruppe på 17 metaller, som bruges i en række højteknologiske produkter som magneter, displays og andre strategiske applikationer, og er de eneste råmaterialer, som Kina er global hovedleverandør af.

For ti år siden henledte en stramning af de kinesiske eksportkvoter for de lidet kendte mineraler det internationale sikkerhedsfællesskabs opmærksomhed på den potentielle strategiske trussel.

Stramningen blev ophævet i 2015, men siden er forholdet mellem Kina og USA forværret markant, senest efter at parterne undlod af underskrive den bredt forventede handelsaftale i begyndelsen af maj.

For nylig - kort efter USA's præsident, Donald Trump, blacklistede den kinesiske telegigant Huawei - besøgte Kinas præsident, Xi Jinping, en facilitet for sjældne jordarter i Ganzhou i den sydøstlige Jiangxi-provins.

Besøget blev fortolket som ouverturen til gengældelse for Huawei-forbuddet, og tirsdag fremhævede NDRC truslen om eksportforbud i et notat.

- Vil sjældne jordarter blive Kinas modtræk mod USA's uberettigede forbud? Hvad vi kan sige, er, at hvis nogen vil bruge produkter, der er fremstillet af sjældne jordarter, til at bremse udviklingen af Kina, så vil det revolutionære arbejderråd og hele det kinesiske folk ikke blive glade, fremgår det af meddelelsen.

NDRC undlod dog af erklære nogen form for specifikke tiltag.

Kina eksporterer kun meget få sjældne jordarter direkte til USA, men halvfabrikata med indehold af sjældne jordarter gennemgår en lang produktionskæde med base i hovedsagelig Kina og Japan, inden de ender i USA.

De amerikanske myndigheder har identificeret materialerne og fritaget dem for tariffer.

National Development and Reform Commission ligger lige under Centralkomiteen og er den komite, som sørger for den praktiske gennemførelse af de overordnede beslutninger, som bliver taget i Centralkomiteen.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder