Kinas økonomiske vækst når laveste niveau i knap 30 år

Udgivet den 18-10-2019  |  kl. 10:28  |  

Kinas økonomiske vækst var i tredje kvartal den laveste i næsten 30 år.

Bruttonationalproduktet voksede med 6,0 procent. Det oplyser Kinas statistiske bureau, NBS, fredag ifølge AFP. Det er det laveste niveau siden 1992.

I andet kvartal i år lød væksten på 6,2 procent.

- Den nationale økonomi har holdt sin overordnede stabilitet i de første tre kvartaler, siger Mao Shengyon, der er talsmand for NBS.

- Men vi må være opmærksomme på, at økonomien ligger under for presset fra de komplicerede og alvorlige økonomiske forhold både hjemme og i udlandet.

Ifølge Dansk Industri er det særligt kinesernes handelskrig med USA, der sætter sine tydelige spor i kinesisk økonomi.

Kinas eksport til USA er faldet med 20 procent over det seneste år, og det svækker væksten i Kina, siger chefanalytiker i DI Allan Sørensen i en pressemeddelelse.

Også Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, medgiver, at den kinesiske økonomi bremser op blandt andet på grund af handelskonflikten med USA, da det har gjort den kinesiske eksport til USA dyrere på grund af amerikansk importtold.

Men det er dog ikke den fulde forklaring, påpeger han i en kommentar.

- Den kinesiske økonomi bremsede op, inden handelskonflikten blev et tema. Det skyldes, at de kinesiske myndigheder har arbejdet på at gøre økonomien mindre afhængig af gældsoptagelse og mere afhængig af indenlandsk efterspørgsel.

- I forhold til væksten må man heller ikke glemme, at Kina kommer fra en periode med meget høje vækstrater på op imod 15 pct. inden finanskrisen. Sådanne vækstrater kan ikke vare ved, efterhånden som en økonomi bliver mere moden. Den tendens har Kina oplevet det seneste årti, forklarer Kim Blindbæk.

Både Den Internationale Valutafond (IMF) og OECD venter desuden, at væksten i Kina falder til under seks procent næste år.

Kina har en økonomisk målsætning om en vækst på 6,0-6,5 procent i 2019.

Væksten i Kina er trods nedgangen dog stadig høj. Ifølge DI står Kina fortsat for en tredjedel af den samlede vækst i verdensøkonomien.

- Kinas økonomi vokser fortsat i et imponerende tempo, som kun ganske få lande kan følge med i. Kina har vokset sig til en økonomisk supermagt, som har stor betydning for tempoet i verdensøkonomien, siger Allan Sørensen.

Ifølge DI er Kina Danmarks sjettestørste eksportmarked. Kina købte sidste år danske varer og tjenester for 65 milliarder kroner.

- Væksten i Kina er stadig høj, og det giver danske virksomheder gode muligheder for at vokse på det kinesiske marked, siger chefanalytikeren.

Han understreger, at især produkter rettet mod kinesiske forbrugere kan forvente øget efterspørgsel. Det skyldes de kraftigt stigende levestandarder i Kina.

/ritzau/

Ritzau

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder